Hur lång är uppsägningstiden

FRÅGA
Hej jag har ett jobb som jag har jobbat sen november 2016 som är pågående men nu är det såhär att jag har hittat ett jobb som ger bättre lön och närmare mitt boende så hade tänkt säga upp mig. Nu till min fråga jag har ej skrivit på något kontrakt eller fått något sorts kontrakt av min arbetsgivare så hur långt tid uppsägning har jag. Kan jag säga upp mig och gå till nästa jobb direkt mvh Johannes
SVAR

Hej, och tack för att du vänder dig till oss med din fråga.

En vanlig missuppfattning hos många är att ett anställningsavtal måste vara skriftligt mellan arbetsgivaren och arbetstagaren. Det är bra att ha ett avtal för att veta vad din befattning omfattar, vilken lön som gäller och uppsägningstider och dylikt, men det är som sagt inte nödvändigt. För den som dessutom inte har kollektivavtal gäller Lagen (1982:80) om anställningsskydd, utan avvikelser. (Genom kollektivavtal finns möjlighet att till viss mån avvika från lagen)

Du som varit anställd i nästan ett år hos en arbetsgivare har enligt Las 11 § en uppsägningstid på en månad. En arbetstagare som inte beaktar sin lagstadgade uppsägningstid kan bli skadeståndsskyldig gentemot arbetsgivaren, så det är bäst att du inte bara slutar utan stannar kvar tills tiden löpt ut. Som sagts gäller en månad från den dagen då uppsägningen skriftligt lämnats in, men du kan ju alltid fråga din arbetsgivare om det finns möjlighet att komma överens om en kortare uppsägningstid. Har du tur kanske han/hon går med på det.

Lycka till med ditt nya arbete.

Jennie Nilsson
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Uppsägning och avskedande (1820)
2021-07-24 När har jag företrädesrätt till återanställning?
2021-07-24 Kan arbetsgivaren hålla kvar mig eller kan jag byta jobb?
2021-07-24 När börjar uppsägningstiden räknas?
2021-07-23 Kan jag bli uppsagd för arbetsvägran om jag vägrar arbeta i köket på förskolan där jag arbetar?

Alla besvarade frågor (94235)