Hur kan min tjej få uppehållstillstånd?

2019-07-22 i Migrationsrätt
FRÅGA
Hej jag har träffat en tjej som bor och arbetar i kuwait men kommer från fillipinerna Vi har känt varandra i ett år vill så gärna att hon kommer till mig det är så konstiga regler på migrationsverkets så nästan omöjligt för henne att komma hit kan man gifta sig i filipinerna får hon följa med mig hem eller har ni någon annan lösning snälla hjälp oss
SVAR

Hej! Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Jag kommer att besvara din fråga med hjälp av reglerna i den så kallade utlänningslagen (UtlL).

Vid besvarandet av din fråga kommer jag utgå från att du har uppehållstillstånd i Sverige, alternativt är svensk medborgare. Jag tolkar även din fråga som att du undrar över möjligheterna till att din tjej ska kunna gå uppehållstillstånd i Sverige.

Uppehållstillstånd pga giftermål?

Gifter ni er kan hon få uppehållstillstånd på grund av sin anknytning till dig (UtlL 5 kap. 3 § första stycket, första punkten). Uppehållstillståndet får dock vägras om ni gifter er endast i syfte att ge henne rätt till uppehållstillstånd (UtlL 5 kap. 17 a § första stycket, andra punkten).

Andra lämpliga alternativ?

Din tjej kan istället få uppehållstillstånd om det är er avsikt att ett samboförhållande ska inledas mellan er, det krävs då att förhållande framstår som seriöst och att det inte finns några särskilda skäl som talar mot att tillstånd ska ges (UtlL 5 kap. 3 a § första stycket, första punkten).

Krav på dig

För att din tjej ska kunna få beviljat uppehållstillstånd krävs det även att du kan försörja dig själv och att du har en bostad av tillräcklig storlek och standard för både dig och din tjej (UtlL 5 kap. 3 b § första stycket).

Sammanfattning

Din tjej kan få uppehållstillstånd i Sverige om ni ska inleda ett samboförhållande här i Sverige, under förutsättning att det rör sig om ett seriöst förhållande och att du kan försörja dig själv samt att du har en bostad som är tillräckligt stor för er båda.

Jag hoppas du fått svar på din fråga. Har du fler frågor är du varmt välkommen att återkomma!

Med vänliga hälsningar

Henrik Åkesson
Fick du svar på din fråga?
Kommentarer:
A15 Hallå Jag driver ett privat internationellt finansiellt partnerskap som skapades för att hjälpa människor som behöver finansiellt stöd. Om du har ekonomiska svårigheter eller ekonomiskt kaos och behöver pengar för att starta ditt eget företag, eller om du behöver ett lån för att lösa dina skulder eller betala dina räkningar, kan jag bevilja lån som sträcker sig från upp till 5.000.000 sek. Om du är intresserad av mitt erbjudande, berätta vad du vill låna och hur lång tid det tar. Kontakt: nagelsilvia58@gmail.com
2019-07-22 15:34
Kommentera
Relaterat innehåll
Senaste besvarade frågorna inom Migrationsrätt (918)
2019-10-12 Kommer vårt barn att få svenskt medborgarskap när det föds?
2019-10-11 Behövs arbetstillstånd för EES-medborgare efter 3 månader i Sverige?
2019-10-09 Kan en person som har uppehållstillstånd och svenskt id-kort åka till Tyskland utan pass?
2019-09-30 Ansökan om uppehållstillstånd

Alla besvarade frågor (73669)