Hur kan jag få veta om jag är polisanmäld?

2020-07-31 i Förundersökning
FRÅGA
Hej!Har fått till mig att min arbetsgivare i Mars månad gjort en polisanmälan. Det är nu juli månad och jag har inte hört något alls av polisen. Hur kan jag veta att där ligger en anmälan? Förstår att saker kan dröja pga pandemin men borde jag inte få en invit om att en utredning skall komma ske? Svårt för mig att söka arbete då jag inte vet vad belastningsregister säger.Vill gärna kunna ställa min in mentalt om det är så att en rättegång kommer komma. Tacksam för svar
SVAR

Hej! Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Jag förstår det som att du fått kännedom om att en polisanmälan gjorts gällande dig, men att du inte hört något från polisen ännu och att du undrar om hur och när du kommer få information om utredningen.

När berättar polisen för mig att jag är misstänkt för brott?

När polisen får in en polisanmälan tas först beslut om en förundersökning ska inledas, det gör man om det finns anledning att anta att ett brott har begåtts. I detta skede görs ofta en hel del utredning, innan polisen kan finna om en person - du i detta fall - är att anse som skäligen misstänkt. Skäligen misstänkt är ett visst beviskrav, vilket innebär att det måste finnas viss bevisning mot dig för att du ska anses skäligen misstänkt. I detta skede får du kännedom om misstanken, då polisen enligt lag är skyldig att underrätta dig, som skäligen misstänkt, om misstanken vid förhör.

Om det inte finns tillräckliga bevis för åtal

Det kan också vara så att polisen finner att det inte finns tillräcklig bevisning för att väcka åtal i fallet, då kommer inget att hända. Du kommer alltså inte få något besked om att förundersökningen lagts ned i ditt fall.

Sammanfattningsvis

- Det finns tyvärr inget sätt för dig att få reda på om du blivit polisanmäld för något.

- Om förundersökningen läggs ner kommer du inte få reda på att du blivit polisanmäld.

- Om du anses vara skäligen misstänkt för brott kommer du få reda på det.

Som det ser ut för dig så finns det tyvärr ingen du kan vända dig till för att få reda på att du har blivit polisanmäld. Skälet till att man inte kan vända sig till polisen för att få reda på om du har blivit polisanmäld är för att den som anmälde ska skyddas och fortsätta vara anonym. Du kan alltså inte dubbelkolla om det är så att du har blivit polisanmäld. Förundersökningar kan ibland ta lång tid och det beror på de handläggningstider som råder, vilket såklart kan bero på den rådande pandemin just nu. Det jag kan ge dig besked om är att om du är skäligen misstänkt så kommer du att få veta det vid förhör, beroende på vilket brott det rör kan det också vara så att du har rätt till en offentlig försvarare i det skedet.

Du är varmt välkommen att återkomma till oss på Lawline om du har ytterligare frågor!

Vänligen,

Sofia Edvardsson
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Förundersökning (508)
2021-03-07 När får jag veta att jag blivit polisanmäld?
2021-02-28 Har jag rätt att bli underrättad när misstankarna om brott inte längre kvartår mot mig?
2021-02-21 Kan en anmälan om brott dras tillbaka?
2021-02-21 Måste polisen informera om husrannsakan innan den genomförs?

Alla besvarade frågor (89960)