Hur kan jag få tillbaka mina utlånade pengar och räcker ett SMS som bevisning i domstol?

Jag har lånat ut pengar till personer som finns via sms. Räcker det som bevis?

Personerna vägrar betala tillbaka men medger att det var ett lån i textform.

Vad kan jag göra för att få tillbaka mina pengar?

Lawline svarar

Hej!

Om du har lånat ut pengar till någon som vägrar betala tillbaka dessa kan du ansöka om betalningsföreläggande hos kronofogdemyndigheten, detta kostar 300 kr. Kronofogdemyndigheten skickar då ett brev till den som är skyldig dig pengar där de uppmanar personen att betala. Personen som är skyldig dig pengar kan då välja att betala skulden eller bestrida denna. Kronofogdemyndigheten informerar dig om personen skulle bestrida skulden. Efter detta händer dock inget särskilt, kronofogdemyndigheten går alltså inte vidare med ärendet och fortsätter kräva personen på pengar.

Om personen inte betalar tillbaka pengarna kan istället en sista utväg vara att stämma personen i tingsrätten. Stämningsansökan ska då skickas till den tingsrätt i orten där personen du stämmer är folkbokförd. Om målet rör ett krav under 22 750 kr är ansökningsavgiften 900 kr, om målet istället rör ett krav över 22 750 kr är ansökningsavgiften 2 800 kr. Det kan vara en god idé att informera personen som är skyldig dig pengar om du tänker stämma denne i tingsrätt, ibland kan personen då gå med på att betala för att slippa gå till tingsrätten och riskera att förlora där. Den part som förlorar i tingsrätten riskerar att få betala den vinnande partens rättegångskostnader.

Det är alltid svårt att säga vad som "räcker" för att bevisa något i domstol. I Sverige har vi två principer som heter fri bevisföring och fri bevisvärdering. Fri bevisföring innebär att en part får ta upp vilken bevisning de vill, det finns alltså inga regler för vilken bevisning som är tillåten eller inte. Fri bevisvärdering innebär att domstolen får värdera bevisningen hur de vill, de får alltså fritt avgöra vilken vikt en viss bevisning ska ges. I ett visst fall kan till exempel SMS ha en avgörande betydelse och vara tillräckligt för att bevisa något, i andra fall kanske det inte har någon betydelse alls. Hur stor betydelse ett SMS har beror på omständigheterna i fallet, vad som ska bevisas, vilken annan bevisning som finns med mera. Ett SMS kan dock vara avgörande och tillräckligt med bevis för att visa att man har rätt. Det är dock svårt att veta hur domstolen värderar bevisningen på förhand.

Hoppas att du känner att du fått någorlunda svar på din fråga!

Med vänlig hälsning

Hedvig JohanssonRådgivare
Public question details image

Ställ en Expressfråga 1499 kr

Behöver du hjälp med att lösa en fråga gällande Processrätt och Bevis och bevisning? Vi kan hjälpa dig!

Ställ din fråga i formuläret nedan och få svar inom 72 timmar.

Betala medKlarna Logo
0 / 1500
swish logo