FrågaFAMILJERÄTTFaderskap12/03/2018

Hur häver man faderskapet?

Min svärfar skrev på faderskap på 60 talet och år 2000 gjorde han & barnen ett Dna test där det visar sig att han är inte deras far. Hur gör han nu ? Han vill inte att dom skall ärva .

Lawline svarar

Hej! Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga.

Som ni redan konstaterat så är arvsrätten knuten till den föräldraskapet. Som jag förstår frågan så är han egentligen inte den biologiska fadern och vill ta bort föräldraskapet av den anledningen.

Kan man häva ett bekräftat faderskap?

Det korta svaret är: ja, det kan man!

Eftersom du skrivit i frågan att han "skrev på faderskap" antar jag att faderskapet är fastställt genom faderskapsbekräftelse.(1 kap. 4 § Föräldrabalken). Det kan i vissa fall även fastställas genom dom. En faderskapsbekräftelse är som regel bindande och går inte att bara "ta tillbaka". Det man behöver göra är att häva faderskapet som är bekräftat (1 kap. 2 § Föräldrabalken) När man hävdar att man egentligen inte är förälder ska det bevisas vanligtvis med DNA test. (1 kap. 5 § Föräldrabalken). I ert fall har ett sådant redan gjorts och bekräftat att det fastställda faderskapet inte stämmer med det biologiska.

Hur häver man faderskapet?

Som nämnt behöver svärfar häva sitt faderskap om han inte vill vara far till sitt barn, förutsatt att han inte är den biologiska fadern. Han har rätt att väcka talan om hävande av faderskapstest, vilket innebär att han kan väcka talan till domstol och använda DNA testet som grund till varför faderskapet ska hävas. (3 kap. 1 § Föräldrabalken). Sammanfattningsvis behöver en domstol upphäva faderskapet.

Lycka till!

Om du vill ha mer rådgivning är du mer än välkommen att vända dig till några av våra andra tjänster:

- Gratis telefonrådgivning, ring oss på 08-533 300 04 och välj knappval 2.

- Ställ en expressfråga och få garanterat svar inom tre dagar för 995 kr, klicka här

- Ställ en expressfråga och få garanterat svar inom 24 h för 1495 kr, klicka här

- Boka tid med en jurist för 1677,50 kr/h, ring oss på 08-533 300 04 och välj knappval 1.

Med vänlig hälsning,

Natalie van den BroekRådgivare
Hittade du inte det du sökte?