Hur hanterar man störande grannar?

2019-11-24 i Hyresrätt
FRÅGA
Min granne stör mig genom att låta sin hund skälla timme efter timme.Hur kan man se på det?MVH
SVAR

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline!

Det framgår inte av din fråga vilket boendeform du har, om det gäller en hyreslägenhet eller en bostadsrätt.

Jag har utgått ifrån att du bor i en hyreslägenhet och mina svar nedan är anpassade efter detta. Om det istället gäller en bostadsrätt får du ta kontakt med din bostadsrättsförening som kan utfärda en skriftlig varning till din granne. Då din fråga rör hyresförhållanden är det 12 kap. Jordabalken (JB) som blir aktuellt, även kallat hyreslagen.

Angående störningarna du upplever får vi se till 12 kap. 25 § JB. Det stadgas där att en hyresgäst inte får orsaka sina grannar störningar som kan vara skadliga för hälsan eller försämra deras bostadsmiljö och som rimligen inte bör tålas. Här blir det en bedömningsfråga. Utgångspunkten för vilka störningar som inte rimligen bör tillåtas blir allmänhetens uppfattning. Ingen hänsyn tas till extra känsliga personer eller exempelvis till nattarbetare. Som utgångspunkt bör man kontakta sin hyresvärd och påtala störningarna från din granne, vilket även framgår att du har gjort. Hyresvärden ska ge den störande grannen en tillsägelse och se till att störningarna upphör. Rättar sig inte grannarna efter tillsägelsen, och om det rör sig om grava störningar kan hyresvärden säga upp hyresavtalet enligt 12 kap. 42 § 1 st. 6 p. JB. Om din hyresvärd inte anser att störningarna är grava kan du själv driva ärendet i hyresnämnden. Hyresnämnden kan då göra slag i saken. Det gäller dock bara om störningarna är så allvarliga att de även anses som det i lagens mening. Du kan då också eventuellt ha rätt till nedsatt hyra under den tid som störningarna pågår. Du kan exempelvis föra loggbok och försöka få bevis på att dina grannar stör så pass mycket att de inte bör tålas.

Du kan ta hjälp av Hyresgästföreningen att göra en bedömning om störningarna är så allvarliga att du har möjlighet till framgång, om du är medlem hos dem. Det finns tyvärr inga andra åtgärder du kan vidta mot dina granne.

Hoppas att detta var till hjälp!

Med vänliga hälsningar,

Erik Olshov
Fick du svar på din fråga?
Relaterat innehåll
Senaste besvarade frågorna inom Hyresrätt (1526)
2020-01-27 Uthyrning av annex - uppsägning
2020-01-27 Tolkning av bestämmelse om uppsägning i hyresavtal
2020-01-25 Störningar mellan grannar
2020-01-25 Vilken uppsägningstid gäller om hyresförhållandet varat kortare än 3 månader?

Alla besvarade frågor (76666)