Hur förnyar man körkortet från utlandet?

2021-07-10 i Trafik och körkort
FRÅGA
Hej, jag har fått ett litet problem med och förnya mitt körkort.Lagen säger att man ska förnya körkortet i det landet man bor i, bor i Norge men räknas inte som folkbokförd här då jag befinner mig mindre än 180 dagar per år i landet, så får inte förnya körkortet här.Och kan inte förnya i Sverige då jag inte är bosatt där.Har blivit "statslös" och kan inte förnya körkortet mitt i nått land, och kommer snart förlora körkortet.
SVAR

Hej, och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga.

Jag kommer, baserat på uppgifterna du givit mig, anta att du är folkbokförd i Sverige, samt att du anses vara bosatt i sverige eftersom du har din huvudsakliga hemvist där (jämför 5 kapitlets 2 paragraf i Socialförsäkringsbalken).

Detta innebär att du är bosatt i Sverige men behöver förnya ditt körkort från utlandet. Om du är folkbokförd i Sverige, men tillfälligt befinner dig utomlands för studier, arbete eller en längre resa kan du förnya ditt svenska körkort och hämta ut det på en svensk ambassad eller ett konsulat, transportstyrelsen har samlat informationen här. Du kan även ringa deras kundtjänst direkt på 0771-81 81 81.

Jag hoppas detta besvarar din fråga. Tveka inte på att höra av dig ifall fler frågor dyker upp, och lycka till med förnyelsen av körkortet!

Vänligen,

Aram Shokor
Vi kan hjälpa dig vidare!
Våra jurister ger dig personlig hjälp. Klicka för att boka tid med Lawline Juristbyrå: BOKA.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Trafik och körkort (959)
2021-10-06 Ska jag sakta in om omkörande fordon färdas långsamt?
2021-10-03 Parkering under 24h med husbil
2021-09-30 Vad är straffet för grovt sjöfylleri?
2021-09-28 Vad gäller vid återkallelse av körkort på grund av sjukdom?

Alla besvarade frågor (96428)