Hur fördelas kvarlåtenskapen mellan syskon om testamente finns och om det inte skulle finnas?

2019-01-31 i Arvsordning
FRÅGA
Ställde en fråga Ang arv mellan syskon. Min pappas bror har gått bort kvar finns en bror min pappa och en syster. Om testamente finns kan min pappa bli arvslös då. Om testamente inte finns delas det lika på hans förmögenhet då? Mvh
SVAR

Hej!

Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Frågor gällande arv regleras i ärvdabalken.

Om det skulle finnas ett testamente kan din pappa blir arvslös, beroende på vad testamentet säger. Eftersom din pappa inte klassas som en bröstarvinge, har inte inte rätt till någon laglott, vilket gör att han kan stå helt utan arv om det är testatorns (din pappas brors) vilja, vilket kan utläsas genom 2 kap. 2 § ärvdabalken läst tillsammans med 7 kap. 1 § ärvdabalken.

Om ett testamente inte finns, och din pappas föräldrar är avlidna, så är det precis som du beskriver, din pappa, hans bror och hans syster som kommer dela på arvet, vilket regleras i 2 kap. 2 § ärvdabalken. Eftersom ett testamente inte finns kommer den vanliga arvsordningen in, vilket innebär att om föräldrarna inte är vid liv, och inga barn finns med i bilden, är syskonen näst på tur att ärva enligt arvsordningen.

Hoppas du fick svar på din fråga!

Med vänliga hälsningar

Nora El Massry
Fick du svar på din fråga?
Kommentera
Relaterat innehåll
Senaste besvarade frågorna inom Arvsordning (1161)
2019-05-23 Ärver man av sin moster om denne är barnlös?
2019-05-22 Vad menas med en gren vid arvsuppdelning?
2019-05-21 Har jag rätt att ärva min far om han var gift?
2019-05-20 Arvsdelning med ett halvsyskon

Alla besvarade frågor (69223)