Hur fördelas arvet när man inte har barn och kan man skriva testamente till vem man vill?

2020-02-07 i Arvsordning
FRÅGA
HejMin fru och jag har inga barn, mina föräldrar är döda men min frus föräldrar är i livet. Jag har ett syskon och två halvsyskon, min fru har ett syskon. Om vi inte har något testamente, är det då rätt uppfattat att våra tillgångar skulle delas lika mellan mitt helsyskon och min frus föräldrar? Kan vi skriva ett testamente som gör att våra tillgångar i stället delas lika mellan mitt helsyskon och min frus enda syskon?
SVAR

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Vem kommer att ärva?

Eftersom ni inte har några barn kommer din frus arv tillfalla hennes föräldrar som du säger. Din del kommer däremot att tillfalla alla dina syskon, såväl hel- som halvsyskon. Detta på grund av att dina föräldrar inte är i livet.

Ditt arv skulle alltså ha delats lika på båda dina föräldrar, dvs. 50% vardera. Låt oss säga att din ena förälder har tre barn, varav ett är ditt helsyskon och de andra två dina halvsyskon. Denna förälders del av arvet, dvs. 50%, kommer att delas upp på dennes 3 barn.

Din andra förälder har då endast ett barn, dvs. ditt helsyskon. Detta syskon kommer att få hela förälderns arv efter dig, som är 50%.

För att förtydliga kan jag presentera ett räkneexempel.

Den föräldern med tre barn, (helsyskonet samt två halvsyskon) delar sin del av arvet på dessa tre. Alltså: 0,5/3 = 0,17.
Den andra föräldern som endast har ditt helsyskon delar sin del av arvet endast på denna, dvs. 0,5. Dessutom adderas 0,17 som var från helsyskonets andra förälder. Alltså: 0,5 + 0,17 = 67 %.

Sammanfattningsvis kommer ditt helsyskon få 67% av ditt arv, medan dina halvsyskon får 17% vardera (2 kapitlet 2 § Ärvdabalken).

Kan man skriva testamente till vem man vill?

Ni kan testamentera bort hela ert arv till vilka personer ni vill, i och med att ni inte har barn (10 kapitlet Ärvdabalken). Hade ni haft barn tillsammans blir det alltså skillnad. De hade haft rätt till en del av ert arv oavsett om det funnits ett testamente (7 kapitlet 1 § Ärvdabalken). Önskar ni hjälp med att upprätta ett testamente så kan ni få hjälp av våra jurister på Lawlines juristbyrå.

Sammanfattningsvis kommer alltså ditt och din frus arv tillfalla hennes föräldrar och dina tre syskon. Däremot kan ni skriva ett testamente på att alla era tillgångar ska tillfalla ditt helsyskon och din frus syskon.

Isabelle Engström
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Arvsordning (1609)
2021-05-15 Fördelning av arv enligt dansk rätt
2021-05-14 Hindra att f.d. partner ärver dig genom gemensamt barn
2021-05-12 Vem ärver då min morbror avlider?
2021-05-10 Hur fördelas arvet efter min fasters död?

Alla besvarade frågor (92309)