Hur fördelas arv när ena bröstarvingen avlidit och inte efterlämnat några barn?

För ett tag sedan gick min bror bort. Han var ogift och hade inga barn. Jag var/är hans enda syskon. Våra föräldrar är skilda sedan lång tid. Min fråga är vem som ärver när någon av föräldrarna går bort och det inte finns något testamente? Blir det per automatik jag som ärver allt eller kan någon del av arvet fortfarande gå till min avlidne bror och därmed till exempelvis den kvarlevande föräldern eller arvsfonden?

Lawline svarar

Hej!

Tack för att du vänder dig till Lawline.

Jag kommer att inleda mitt svar med att gå igenom reglerna som styr fördelningen av arv när det inte finns något testamente. Därefter kommer jag att redogöra för vad detta innebär utifrån omständigheterna i ditt fall.

Den legala arvsordningen

Arvsrättsliga regler hittar du i ärvdabalken (ÄB). När det inte finns något testamente fördelas arvet utifrån den legala arvsordningen, som huvudsakligen regleras i 2 kap. ÄB.

Den legala arvsordningen utgår ifrån den så kallade parentelprincipen, vilket innebär att arvtagare delas in i tre arvsklasser (parentel) med olika förtursrätt till arv. Det krävs att det helt saknas arvtagare i en arvsklass för att man ska gå vidare med att fördela arvet i nästa arvsklass (se principen successio ordinum).

Den första arvsklassen består av arvlåtarens (den avlidnes) barn, som i lagtexten kallas för bröstarvingar. Om en bröstarvinge avlidit går dennes arvsrätt vidare till dennes barn (2 kap. 1 § ÄB). Även adoptivbarn är bröstarvingar till sina adoptivföräldrar (se 4 kap. 8 § föräldrabalken). Den andra arvsklassen består av arvlåtarens föräldrar. Om någon av föräldrarna avlidit går dennes arvsrätt vidare till arvlåtarens syskon. Om även syskonet avlidit går arvsrätten vidare till dennes syskonbarn (2 kap. 2 § ÄB). Den tredje arvsklassen består av far- och morföräldrar. Om någon av dessa avlidit går arvsrätten vidare till deras barn (2 kap. 3 § ÄB).

Först om det saknas arvtagare i samtliga arvsklasser och det inte heller finns någon efterlevande make/maka tillfaller kvarlåtenskapen den allmänna arvsfonden (5 kap. 1 § ÄB).

I 3 kap. ÄB hittar du regler om den efterlevande maken/makans legala arvsrätt.

Utgången i ditt fall

Eftersom det saknas testamente är det den legala arvsordningen som ska tillämpas.

Det finns två bröstarvingar till föräldrarna, du och din avlidne bror. Hade din bror lämnat efter sig barn hade hans barn och du delat på arvet (50/50), men eftersom din bror inte hade några barn är det du som kommer att tilldelas hela arvet (100). Du tilldelas hela arvet på grund av att en arvsklass ska vara helt uttömd för att man ska gå vidare till nästa arvsklass.

Ovanstående är förutsatt att det a) inte finns några halvsyskon på någon sida eller b) inte någon av föräldrarna är omgifta (efterlevande make/maka kan nämligen under vissa förutsättningar efter bodelningen ha rätt till ytterligare egendom motsvarande fyra prisbasbelopp). Föreligger a) och/eller b) får du gärna kommentera detta i kommentarsfältet under frågan.

Lycka till och hoppas du fick svar på din fråga!

Med vänliga hälsningar,

Angelica KarlssonRådgivare
Public question details image

Ställ en Expressfråga 1499 kr

Behöver du hjälp med att lösa en fråga gällande Arvs- och testamentsrätt och Arvsordning? Vi kan hjälpa dig!

Ställ din fråga i formuläret nedan och få svar inom 72 timmar.

Betala medKlarna Logo
0 / 1500
swish logo