Hur fördelas arv mellan barn och barnbarn?

Om en änka avlider som har en förmögenhet om totalt säg 1 miljon, hur fördelas då arvet mellan barn och barnbarn?

Både barn och barnbarn är ju bröstarvingar i första rätt och skall väl då räknas lika.

Blir det då automatiskt att hela kvarlåtenskapen delas i 4 lika stora delar eller kan arvlåtaren ändra på något sätt?

Har hört att om det är 2 bröstarvingar kan man fördela 25/75?

Lawline svarar

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Regler om arv finns i Ärvdabalken (ÄB).

Du har helt är rätt i att både barn och barnbarn är bröstarvingar med först rätt till den avlidnes arv; man säger att de befinner sig i den första arvsklassen (2 kap 1 § ÄB).

Barn ärver först
Det finns dock en ordning även inom denna arvsklass. Barn till den avlidne änkan har rätt till hennes förmögenhet före barnbarn. Detta innebär i praktiken att barnen ska dela lika på den avlidnes förmögenhet och ingenting tillfaller barnbarn. Enda möjligheten för barnbarn att direkt ärva sina mor- eller farföräldrar är om den avlidnes barn (alltså barnbarnens föräldrar) är döda eller om det finns testamente som anger det.

Jag förtydligar med ett exempel
Låt säga att den avlidne änkan efterlämnar en förmögenhet om 1 000 000 kr. Hon har två barn och två barnbarn (ett från vartdera barnet). Om båda barnen lever får de 500 000 kr var och barnbarnen 0 kr. Om båda barnen däremot är döda, ärver barnbarnen istället 500 000 kr var eftersom de träder i sina föräldrars ställe.

Om endast ett av den avlidne änkans barn är dött, ärver dennes barn istället. Den avlidne änkans ena barn får då 500 000 kr och ena barnbarnet 500 000 kr (eftersom dennes förälder är död).

Arv kan fördelas 25/75 mellan två bröstarvingar genom testamente
Ovanstående arvsordning kan ändras i det fall arvlåtaren skrivit ett testamente. Om arvlåtaren i ett testamente anger att ena barnet ska ha 75 % av kvarlåtenskapen och det andra barnet 25 % av kvarlåtenskapen, är det tillåtet. Jag förklarar varför nedan.

Barn till den avlidne har alltid rätt till en viss del av kvarlåtenskapen. Detta gäller oavsett vad som står i ett testamente. Den del ett barn har rätt till kallas för laglott och utgörs av hälften av den arvslott hen har rätt till (7 kap 1 § ÄB). Om det finns två barn är vardera barnets arvslott 50 % av kvarlåtenskapen. Laglotten är därmed 25 %.

Så länge barnen får sin laglott är det alltså fullt möjligt för arvlåtaren att fördela arvet hur som helst. På detta vis kan arvet fördelas 25/75 mellan de två barnen. Att testamentera mer än 75 % till ena barnet är däremot inte möjligt eftersom det då går ut över andra barnets laglott.

Genom testamente kan även arvlåtaren se till att barnbarn ärver direkt. Kom ihåg att regeln om laglott fortfarande gäller, vilket gör att endast hälften av den totala kvarlåtenskapen kan testamenteras till barnbarnen.

Sammanfattning
Kvarlåtenskapen delas alltså inte automatiskt i fyra lika stora delar. Den avlidne änkans barn ärver allt (förutsatt att de lever) och barnbarnen får ingenting. Arvlåtaren kan ändra denna arvsordning genom att skriva ett testamente, men som nämnt i stycket ovan kan barn aldrig göras helt arvlösa på grund av rätten till laglott.

Hoppas detta var svar på din fråga!

Om du har fler funderingar är du varmt välkommen att ställa en ny fråga eller lämna en kommentar nedan.

Med vänliga hälsningar

Julia AmundssonRådgivare
Public question details image

Ställ en Expressfråga 1499 kr

Behöver du hjälp med att lösa en fråga gällande Arvs- och testamentsrätt och Arvsordning? Vi kan hjälpa dig!

Ställ din fråga i formuläret nedan och få svar inom 72 timmar.

Betala medKlarna Logo
0 / 1500
swish logo