Hur får jag veta om en person har körkort?

2021-01-23 i Trafik och körkort
FRÅGA
Undrar om en person har körkort.
SVAR

Hej!

Tack för att du har vänt dig till Lawline med din fråga.

Jag kommer att hänvisa till vägtrafikdataförordningen, tryckfrihetsförordningen (TF) samt offentlighets- och sekretesslagen (OSL) i mitt svar.

Informationen finns i Transportstyrelsens vägtrafikregister

Du kan vända dig till Transportstyrelsen för att få veta om en person har körkort. Information om körkortsbehörighet finns nämligen i vägtrafikregistret, som sköts av Transportstyrelsen (1 kap. 6 § vägtrafikdataförordningen).

Registrets innehåll omfattas som utgångspunkt av offentlighetsprincipen, som anger att var och en har rätt att ta del av informationen (2 kap. 1 § och 2 kap. 3 § samt 2 kap. 4 § TF). Transportstyrelsen kan komma att göra en prövning av om uppgiften är täckt av sekretess, vilket i så fall innebär att du inte får ta del av den (2 kap. 17 § TF och 6 kap. 4 § OSL).

Sammanfattning

Transportstyrelsen registrerar information om vilka personer som har körkort i vägtrafikregistret, så du får vända dig till myndigheten för att få veta om personen i fråga har körkort. Du har rätt att ta del av uppgiften så länge den inte är täckt av sekretess.

Du hittar kontaktuppgifter till Transportstyrelsen på myndighetens hemsida.

Jag hoppas att du har fått svar på din fråga! Om du har fler funderingar så får du gärna skicka in en ny fråga till oss.

Med vänliga hälsningar,

Johanna Persson
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Trafik och körkort (858)
2021-02-28 Hur överklagar jag transportstyrelsens beslut?
2021-02-27 Är det tillåtet att frakta skidor på bilens takräcke?
2021-02-27 Får man frakta skidor på bilens takräcke?
2021-02-27 Kan jag köra moped utan körkort?

Alla besvarade frågor (89815)