Hur får jag stopp på ryktesspridningen?

FRÅGA
Min pappas sambo sprider ut grova rykten om mig och min syster. Vi har sagt till pappa be henne sluta men hon fortsätter. Vi även ringt försökt prata med henne för få ett stop men hon vägrar. Hon fortsätter sprida rykten om oss till allt och alla och vi känner oss kränkta och jag känner ett obehag eftersom hon misshandlat mig psykiskt då jag bodde hemma. Jag känner mig otrygg vad hon ska göra härnäst. Vad kan vi göra åt detta? Kan vi anmäla henne? Detta hållit på sen vår mamma gick bort och är 17 år sen nu. Är grova anklagelser hon sprider ut om oss och vår fråga kan vi anmäla detta för påverkar oss så pass mycket psykiskt nu. Vi vill bara vara ifred ha lugn och ro.
SVAR

Hej! Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga.

Utifrån din fråga upplever jag att du undrar över om detta beteende din pappas sambo har är anmälbart. Det framgår inte i frågan exakt hur sambons beteende upprepas och vad det är för uppgifter hon sprider men jag kommer nedan redogöra för två brottstyper som kan aktualiseras vid spridning av kränkande uppgifter.

Förtal

Den som utpekar någon som brottsling eller annat klandervärt som är menat att skada en människans anseende (rykte) hos andra, kan dömas för förtal (5 kap. 1§ brottsbalken).

Det skall vara fråga om vad som kan sägas vara en konkret uppgift och inte bara ett värdeomdöme, men det krävs inte att uppgiften är nedsättande enligt den allmänna uppfattningen i samhället. Om din pappas sambo spridit rykten om att du gjort något brottsligt faller det under denna paragrafen. Samt om uppgifterna konkreta och har ett tydligt syfte att skada hur du uppfattas av andra.

Förolämpning

Den som smädar annan genom kränkande tillmäle eller beskyllning eller henom annat skymfligt beteende mot honom kan denne dömas för förolämpning (5 kap. 3§ Brottsbalken). Med detta menas kränkande uttalandet. För att det ska anses vara förolämpning ska uttalandet riktas direkt till offret. I ditt fall verkar du syfta till att din pappa sambo pratar om er till andra. I de uttalandena faller förolämpning bort.

Att väcka åtal

Varken förtal eller förolämpning faller under allmänt åtal. Detta innebär att varken polis eller åklagare kommer driva detta ärendet. Det är endast den som utsatts för brottet som kan väcka åtal. Detta görs genom att väcka enskilt åtal, vilket kan vara både dyrt och svårt. Enda sättet att en åklagare kan väcka talan är om målsägande anger brottet till åtal och åklagaren bedömer att det anses påkallat från allmän synpunkt (5 kap. 5 § Brottsbalken).Brotten ska även gå att bevisa samt att agerandet från din pappas sambo inte får vara försvarligt. Den bedömningen görs med hänsyn till alla omständigheter när uppgiften lämnades. I denna bedömning bör beaktas hur allvarliga påståendena är, till vem och i vilken situation eller med vilket syfte uppgiften lämnades, vem som avsågs med uppgiften och vem som lämnade den. Ju allvarligare påståendet är desto mer bör krävas i fråga om försvarlighet.

Mina råd till dig

Mitt råd till dig är att ge det ännu ett försök att resonera med din pappas sambo. Det är det billigaste alternativet. Du kan även berätta för henne att du har som avsikt att anmäla henne om hon inte upphör med beteendet. Meddela att ett sådant beteende kan utgöra brott. Det är inget hot utan mer information kring vad du kommer vidta för åtgärder för att få stopp på beteendet.

Sista utväg, om ni inte tror att detta kommer få ett stopp på annat sätt, är som nämnt att väcka enskilt åtal eller testa era chanser hos åklagaren om omständigheterna i fallet kan falla under allmänhetens intresse. I sådana fall råder jag dig att kontakta en jurist här på Lawline, eller en annan byrå, för hjälp med ditt åtal!

Lycka till!

Om du vill ha mer rådgivning är du mer än välkommen att vända dig till några av våra andra tjänster:

- Gratis telefonrådgivning, ring oss på 08-533 300 04 och välj knappval 2.

- Ställ en expressfråga och få garanterat svar inom tre dagar för 995 kr, klicka här

- Ställ en expressfråga och få garanterat svar inom 24 h för 1495 kr, klicka här

- Boka tid med en jurist för 1677,50 kr/h, ring oss på 08-533 300 04 och välj knappval 1.

Med vänlig hälsning,

Natalie van den Broek
Vi kan hjälpa dig vidare!
Våra jurister ger dig personlig hjälp. Klicka för att boka tid med Lawline Juristbyrå: BOKA.
Fick du svar på din fråga?