Hur får jag barnens pappa att betala underhållsbidraget?

2017-09-30 i Underhåll
FRÅGA
Det finns ett domslut att pappan till mina barn (9år 19år (går i gymnasiet) ska betala 3800 till mej för båda barnen ... vad händer om pappan vägrar .... det fungera bra första åren.. sen flytta den store killen hem till pappan .. och då betala han 1000 ... nu är den store killen tillbaka hos mej .. så båda killarna bor bara hos mej... jag hat ensam vårdnad om den lille ...Nu träder domslutet in igen enligt tingsrätten ... men denna omgången vägrar han betala allt .. vad göra ? M.v.h
SVAR

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Finns det en överenskommelse om underhållsbidrag, men föräldern inte betalar kan den andre ansöka om underhållsstöd. Detta skulle du förmodligen ha rätt till vid en ansökan. Maxbeloppet ligger på 1 573 kr, dvs en lägre summa än om barnens pappa skulle gå med på att betala. (se Försäkringskassans hemsida här).

För att barnen ska få det underhållsbidrag som angetts i domen kan du ansöka om verkställighet hos Kronofogden. Det gäller både för de betalningar som redan har förfallit till betalning och de kommande betalningarna. Efter att du skickat in ansökan kommer Kronofogden meddela barnens pappa om att domen ska verkställas och han får då en viss tid på sig att betala. Skulle han inte betala gör Kronofogden en undersökning för att se om det finns några av hans tillgångar som kan utmätas för underhållsbidraget. (se Kronofogdens hemsida här)

Här är ansökningsblanketten och den ska skickas till Kronofogdens kontor i Gävle.

Jag hoppas du har fått svar på din fråga!

Med vänliga hälsningar,

Johanna Bergvall
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?