Hur begär man försäljning av en samägd fastighet?

2017-10-31 i Samägandeavtal
FRÅGA
Hej!Vi är 5 delägare till ett hus( fastighet)Jag äger 37.5%, likaså min fru 37.5%Våra 3 barn äger 8.3% vardera.Frågan: Om t.e.x 37.5% ägaren villha ut sin andel, men övriga vill inteköpa ut, ej heller sälja fastigheten.Hur går man tillväga då? Hur kanden som vill få ut värdet av sina37.5% gå tillväga? Är det tingsrättsom beslutar om försäljning då?
SVAR

Hej! Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga.

När flera personer samäger en fastighet tillsammans och dessa personer inte har upprättat något avtal som reglerar förhållandena mellan samägarna, exempelvis vad som ska hända om någon vill sälja fastigheten, så gäller reglerna i Samäganderättslagen mellan samägarna. Jag utgår ifrån att ni inte har något avtal som reglerar frågorna så det blir alltså i denna lag som vi hittar svaret på din fråga.

När det gäller försäljning av fastighet så gäller följande. Varje ägare av den samägande fastigheten kan mot dom andra samägarnas vilja ansöka om att denna ska säljas på offentlig auktion. Det kan nämnas att det finns en möjlighet för dom andra delägarna att få ett anstånd med försäljningen om dom kan visa så kallade "synnerliga skäl". Sådana skäl kan vara exempelvis sociala hänsyn eller att det just för tillfället är ett särskilt dåligt konjunkturläge för att sälja fastigheten. Det är dock svårt att få anstånd, då synnerliga skäl är ett högt ställt krav. 6 § samäganderättslagen.

För att åstadkomma en tvångsförsäljning så ska delägaren alltså ansöka hos tingsrätten om tvångsförsäljning av fastigheten. En ansökan på 900 kr ska betalas till domstolen i samband med ansökan. Slutligen är det sedan tingsrätten som beslutar om försäljning ska ske eller ej.

Jag hoppas att du blev nöjd med svaret. Du är välkommen att höra av dig igen om du har några ytterligare frågor.

Vänligen,

Christian Sörqvist
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Samägandeavtal (607)
2021-09-02 Frågor gällande samäganderätt
2021-08-31 Hur stor andel har jag rätt till vid delat köp av husbil?
2021-08-30 Hur ska jag och min särbo göra för att äga en husvagn tillsammans?
2021-08-26 Tvångsförsäljning och synnerliga skäl enligt samäganderättslagen

Alla besvarade frågor (95865)