Hur arvet fördelas när de ursprungliga dödsbodelägarna inte lever
När ingen av dödsboet är kvar i livet - ska inte egendomen ändå delas mellan dessa parter inom dödsboet? Och därefter delas egendomen med deras barn? - I mitt fall fanns det 5 st parter inom dödsboet och sedan har dessa olika antal barn och man har delat direkt med barnen. Då får t ex ett dödsbo mera av arvet eftersom de har flera barn. Tacksam för svaret.
Lawline svarar
Hej!
Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!
Jag tolkar det som att du undrar om respektive arvtagares barn ska få dela på sin femtedel eller om alla arvtagares barn tillsammans ska få dela lika på allt direkt.
Ett dödsbo är kvarlåtenskapen (arvet) efter en avliden person. Ett dödsbo utgörs alltså inte av flera, utan ett dödsbo bildas när en person går bort. De personer som har rätt till den avlidnes egendom genom arv kan kallas för dödsbodelägare.
När en person avlider så ska en bouppteckning göras där arvet ska delas lika mellan dödsbodelägarna.
Det finns tre arvsklasser att gå efter. Om det finns dödsbodelägare i den första arvsklassen så är det de som får ta del av arvet. Finns det inga dödsbodelägare i första arvsklassen så går man vidare till andra arvsklassen, och detsamma gäller för den tredje arvsklassen.
Då jag inte vet vilka arvingar/dödsbodelägare det rör sig om i det här fallet så presenterar jag nedan de tre arvsklasserna som avgör vart ett arv ska gå. (se 2 kap. 1-3 § ärvdabalken)
1:a arvsklassen
Den första arvsklassen utgörs av den avlidnes barn. Om den avlidne exempelvis har 5 barn så är dessa 5 dödsbodelägare, som ska lika på arvet. Om någon av dödsbodelägarna har dött så träder dennes barn in i dennes ställe.
Om inga barn eller barnbarn till den avlidne finns så går man vidare till den andra arvsklassen.
2:a arvsklassen
Här är det den avlidnes föräldrar som blir dödsbodelägare. Har någon av dessa gått bort så träder dennes barn in istället, alltså den avlidnes syskon. Här kan dessutom syskonbarn träda in i ett syskons ställe.
Har den avlidne inga föräldrar, syskon eller syskonbarn så går man vidare till den tredje arvsklassen.
3:e arvsklassen
Den tredje arvsklassen utgörs av den avlidnes far- och morföräldrar. Det samma gäller här, om någon av far- eller morföräldrarna har gått bort så träder deras barn in i deras ställe, alltså den avlidnes morbröder, mostrar, farbröder och fastrar.
Bedömningen i ert fall
Jag tolkar det som att en person har avlidit. Den personens kvarlåtenskap utgör nu ett dödsbo. Jag tolkar det vidare som att denne person hade 5 stycken dödsbodelägare, exempelvis 5 barn, men att dessa inte heller var vid livet.
Vid en sådan bouppteckning ska de ursprungliga dödsbodelägarnas barn träda in i deras ställe. Varje ursprunglig dödsbodelägare hade rätt till en femtedel var. Har en av dödsbodelägarna exempelvis 4 barn som träder in i dennes ställe så får de dela lika på den femtedelen. Detsamma gäller för en dödsbodelägare med 2 barn, då får de dela lika på sin femtedel. Det ska alltså inte, som du själv säger, delas lika mellan alla barn direkt, då det skulle leda till att en ursprunglig dödsbodelägare med fler barn skulle få en större del av arvet än en med färre barn. Varje dödsbodelägare har alltså rätt till sin femtedel och om de inte lever så träder barnen in i deras ställe. Barnen får endast ta del av sin förälders del av arvet, inte någon av de andra dödsbodelägarnas del.
Hoppas du fick svar på din fråga!