Hur ärver syskon varandra?

Hej.. jag undrar följande. Om 2 bröder bott under samma folkbokföringsadress i 9 år och den ena brodern avlider och inte har skrivit testamente. Den avlidna brodern har ytterligare 2 bröder men inte på sin adress, har inget sällskap och inga barn. Hur ärver brodern som bor på samma adress honom? Den avlidna brodern äger huset som dom bor i. Vad händer med huset? . Tack på förhand

Lawline svarar

Hej,

Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga.

Frågan handlar om arvsrätt och därför kommer jag besvara den genom lagrum i ärvdabalken. Jag tolkar din fråga som att den avlidne varken var gift eller hade barn och kommer därför i mitt svar utgå ifrån det.

Vem ärver om det inte finns något testamente?
När det inte finns något testamente delas arvet ut enligt den legala arvsordningen, 2 kap. ärvdabalken. Den legala arvsordningen består av olika arvsklasser. I svensk rätt gäller parentelprincipen vilket betyder att personer som ingår i den första arvsklassen har rätt till hela arvet. Finns det inga i den första arvsklassen går man vidare till den andra arvsklassen osv. Man går alltså inte vidare från en arvsklass(parentel) förrän den är tom på folk.

Arvsklasserna
Den första arvsklassen är arvlåtarens bröstarvingar (barn), 2 kap. 1 § 1 stycket ärvdabalken. Som jag uppfattade din fråga hade arvlåtaren inga barn vilket innebär att vi fortsätter utreda frågan. I den andra arvsklassen är det först föräldrarna till arvlåtaren som har rätt till arvet. Om föräldrarna är vid liv har de rätt till hälften var, innan något syskon får ärva. Det är alltså först om arvlåtarens föräldrar inte lever som syskon har arvsrätt, 2 kap. 2 § ärvdabalken. Arvet ska fördelas lika mellan bröderna oberoende av vem som bor på samma adress och inte.

Vad händer när någon avlider?
När en person avlider ska en bouppteckning som huvudregel göras senast tre månader efter dödsfallet, 20 kap. 1 § 1 stycket ärvdabalken. En bouppteckning är en undersökning av vilka tillgångar och skulder som fanns vid dödsfallet, 20 kap. 4 § 1 stycket ärvdabalken. Det är sedan upp till de arvsberättigade att fördela arvet mellan dem, 23 kap. 1 § 1 stycket ärvdabalken.

Vad händer med huset?
Ni(arvingar) får med andra ord välja hur ni vill fördela huset och resten av tillgångarna som blir kvar efter eventuella skulder täckts. Om ni inte kan komma överens eller hellre ser att en utomstående sköter skiftet kan rätten förordna en skiftesman. Arvodet kommer dock ersättas av dödsboet, 23 kap. 5 § ärvdabalken.

Sammanfattning:
Om den avlidne inte har barn, make, eller föräldrar vid liv så kommer syskonen att dela lika på arvet. Hur tillgångarna delas mellan er blir i första hand upp till er. Om ni inte lyckas komma överens kan rätten utse en skiftesman.

Jag hoppas att mitt svar hjälpte.

Med vänlig hälsning,

Jennifer AbdulahadRådgivare
Public question details image

Boka tid med jurist

Berätta om ditt ärende

Fyll i dina kontaktuppgifter och beskriv ditt ärende i korthet, så kommer vår partner Juridium att kontakta dig inom ett dygn nästkommande vardag. Din bokningsförfrågan är inte bindande.

0 / 1000