Hur ärver särkullsbarn?

2017-10-30 i Särkullbarn
FRÅGA
Jag och min man är gifta. Min man har en dotter (särkullbarn) sedan tidigare, i dagsläget inga gemensamma barn. Vi äger en bostadsrätt med 50 % vardera och all egendom är giftorättsgods. Om min man skulle avlida så har han en livförsäkring med mig som förmånstagare (och jag en för honom) främst för att jag ska ha råd att "lösa ut" min mans dotter. Fråga 1: låt säga att vår bostadsrätt är värd 4 mnkr och min man avlider. Innebär det att hans dotter direkt har rätt till sin arvslott som är 1 mnkr? Fråga 2: räcker det att han har en livförsäkring tecknad på mig eller bör vi även skriva testamente som säkrar min rätt till hans del av bostadsrätten, dvs att jag har rätt till hela bostaden om han dör?
SVAR

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Jag kommer svara på både fråga 1 och 2 tillsammans då de hänger ihop en del.

Skulle din man avlida har hans dotter rätt att få ut arvet efter honom direkt. Däremot kan fördelningen av hans arv se lite olika ut. Eftersom era livförsäkringar står med förmånstagare kommer dessa inte räknas in vid en fördelning av arv och hans dotter har inte en rätt att få dessa. Är det så att det inte finns ett testamente har hon rätt till sin arvslott som är allt arv, detta skulle alltså innebära att först sker en bodelning där man delar upp allt giftorättsgods i två delar där du får en del. Sedan är resterande del hennes arvslott. Är det så att ni skriver ett testamente däremot kan ni ändra fördelningen. Man kan aldrig testamentera så att barn blir arvlösa men däremot kan man testamentera så att barnet bara ärver sin laglott som är halva sin arvslott.

Skulle ni skriva ett testamente och det finns 4 mkr i form av egendomar skulle först 2 mkr tillfalla dig genom bodelning och sedan skulle dottern få 1 mkr och du 1 mkr genom arvet efter din man. Det finns också ett sätt att dottern väntar med att ta ut sitt arv efter sin pappa till förmån för dig. Vilket innebär att hon tar ut sitt arv efter att du avlider. Detta är dock något man inte kan skriva avtal om utan bästa sättet är att ni skriver ett testamente där egendomarna tillfaller dig förutom dotterns laglott.

Hoppas du fick svar på din fråga!

Mathilda Wihlborg
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Särkullbarn (1223)
2021-09-18 Särkullbarns rätt till arv
2021-09-17 Kan mammas särkullbarn ärva pappas egendom?
2021-09-14 Vad händer om en make dör och har särkullbarn?
2021-09-14 ​Kan den efterlevande maken/makan bo kvar i det gemensamma huset när det finns särkullbarn?

Alla besvarade frågor (95782)