Hur ärver en adoptants barn och hur ärver en adopterad mammas barn efter henne?

2017-03-31 i Arvsordning
FRÅGA
En adopterad mamma dör. Hur ärver hennes barn. Tex om adoptanten dör
SVAR

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Jag tolkar frågan som att du delvis undrar vad som händer om en adopterad mamma dör (hon har barn) och delvis vad som händer om en adoptant dör, det vill säga den som har adopterat någon.

Om en adopterad mamma dör händer det inget "speciellt" utan hennes arvingar ärver henne enligt den legala arvsordningen, om inte testamente finns. Detta innebär enligt 2 kap 1 § ÄB att hennes barn ärver henne. Av frågan framgår inte att barnen skulle vara adopterade och hennes egna barn är alltså biologiska. Det spelar i detta läge alltså ingen roll om mamman är adopterad eller biologisk eftersom hon oavsett vilket har biologiska barn som ärver henne "som vanligt".

Om någon som är adoptant dör, det vill säga någon som har adopterat ett barn, väcks kanske frågan om dennes adopterade barn kan ärva. Enligt lagen ska adopterade barn likställas med adoptantens biologiska barn. Då en adoption genomförts är adoptivbarnet inte längre barn till sina biologiska föräldrar utan till sina adoptivföräldrar (4 kap 8 § FB). Detta innebär att en adoptants barn ärver precis som biologiska barn, det vill säga i första hand (2 kap 1 § ÄB).

Då barn ärver, biologiska som adopterade, får de dela på hela den avlidnes kvarlåtenskap. Finns det bara ett barn ärver denne allt, finns det två får de hälften var och så vidare. Ifall det finns en make/maka med i bilden ärver denne allt och barnen har sedan rätt till så kallat efterarv då hen går bort. Finns det särkullbarn har dessa dock alltid rätt att få ut sin andel av arvet direkt (3 kap 1 § ÄB).

Hoppas att du fått svar på din fråga!

Med vänlig hälsning

Hedvig Johansson
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Arvsordning (1636)
2021-07-21 Vilka har rätt till arv efter en ogift person?
2021-07-20 Hur fördelas arvet mellan bröstarvingar?
2021-07-20 Hur ser den svenska arvsordningen ut?
2021-07-20 Ärver änka sin svärförälder?

Alla besvarade frågor (94159)