Hot om misshandel, vad är det för brott?

FRÅGA
Om jag blir utsatt för en misshandel. En person som bevittnar detta försöker ingripa men blir bortmotad och hotad att om hen ingriper så kommer hen också bli misshandlad. Vad har då den personen som motar bort och hotar då begått gör brott? Straffskala på det?Vänligen
SVAR

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Agerandet skulle kunna klassas som olaga hot. Detta eftersom det har hotats med en brottslig handling, men observera att det också krävs att det varit i syfte att få den drabbade att känna allvarlig fruktan för sin säkerhet samt att den drabbade uppfattat det som allvarligt. Skulle hotet klassas som olaga är straffskalan böter eller fängelse i max ett år. (se 4 kap 5 § brottsbalken, här)

Om detta skulle ha skett, tveka inte att polisanmäla händelsen. Antingen genom att gå till närmsta polisstation eller ringa 114 14.

Hoppas du har fått svar på din fråga!

Med vänliga hälsningar,

Johanna Bergvall
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Brott mot frihet och frid, 4 kap. BrB (1225)
2021-09-18 Är det olagligt att försöka nollställa någon annans lösenord till sociala medier?
2021-09-16 Hot om orosanmälan på falska grunder
2021-09-15 Är det brottsligt att mina föräldrar uppsöker mig på jobbet?
2021-09-06 Är "vänta bara" ett hot?

Alla besvarade frågor (95767)