Hjälp med indrivning av förfallen skuld

2017-09-29 i Fordringar
FRÅGA
Jag har lånat ut 12000:- Kr till en bekant 2015-02-06 sen, samt upprättat ett enkelt låneavtal.Återbetalning av hela beloppet skulle vara reglerat fullt ut till den 31/10 2015.Av hela beloppet har endast 4000:- kr betats.Jag skulle vilja ha hjälp med indrivning av övrig skuld samt ränta.
SVAR

Hej,

Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Eftersom du har ett krav på din bekanta avseende ett icke återbetalat lån så skulle jag rekommendera att du vidtar följande åtgärder i tur och ordning.

Kravbrev

Först och främst skickar du ett kravbrev till gäldenären (låntagaren) som innehåller välskrivna och tydliga krav som grundas på tydliga sakomständigheter. Sakomständigheterna i detta fallet är låneavtalet samt att lånet ej har återbetalats till fullo på det datum som var avtalet. Här ska även beloppet samt ränta specificeras.

Om gäldenären fortfarande inte betalar tillbaka sin skuld så bör du gå vidare till nästa steg; betalningsföreläggande.

Betalningsföreläggande

Om gäldenären fortfarande inte betalar tillbaka ditt lån så bör du ansöka om betalningsföreläggande hos Kronofogdemyndigheten. Detta kostar 300 kr, vilket du dock kan söka ersättning för i din ansökan. Du kan även söka ersättning för utgifter du haft i samband med ansökan, t.ex. ombudskostnader, normalt 380 kr.

Kronofogdemyndigheten kommer då att skicka ut ett föreläggande till gäldenären som i princip säger att denne har en skuld som måste betalas. Då finns det tre olika scenarion:

1. Gäldenären betalar tillbaka skulden. Då måste du skriftligen ta tillbaka din ansökan till Kronofogdemyndigheten. Om bara en del av skulden blir betalad så måste du meddela Kronofogdemyndigheten om detta.

2. Gäldenären invänder och bestrider skulden. Du får då möjlighet att välja om du vill ta ärendet vidare till domstol.

3. Gäldenären svarar varken på föreläggandet eller betalar tillbaka skulden. Kronofogdemyndigheten kommer då att meddela ett utslag där det anges att gäldenären förpliktas betala vad du har begärt. Då kommer skulden att gå vidare till verkställighet, vilket innebär att Kronofogdemyndigheten börjar arbeta med att driva in skulden. En kostnad på 600 kr tillkommer (vilket de dock försöker ta ut av gäldenären i först hand).

Stämning i domstol

Om gäldenären invänder mot ditt krav och bestrider det så bör du ta ärendet vidare till domstol. Domstolen tar ut en ansökningsavgift på 900 kr.

Sammanfattning

Alltså bör du först skicka ett kravbrev, om det inte hjälper, ansöka om betalningsföreläggande hos Kronofogdemyndigheten och i sista hand bör du stämma din bekanta inför domstol. Självklart kan vi hjälpa dig med dessa steg och vidta alla nödvändiga åtgärder för att du ska få tillbaka dina pengar.

Maila mig på zorba.hallsten@lawline.se så kan vi diskutera vidare gällande upprättande av kravbrev och ev. ansökan om betalningsföreläggande till Kronofogdemyndigheten.

Med vänlig hälsning,

Zorba Hållsten
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Fordringar (823)
2021-09-10 Annan person betalar räkningar
2021-08-31 Gemensam skuld
2021-08-30 Hur går man tillväga när en person vägrar återlämna ens saker?
2021-08-27 Dragit pengar från min lön utan lov

Alla besvarade frågor (95746)