Hjälp att kräva in gåva

FRÅGA
Har ett gåvobrev för kontant utbetalning där datumet för utbetalning passerats. Vad har jag för laglig rätt att kräva in gåvan? Kan man vända sig till inkasso, eller hur går man tillväga?
SVAR

Hej!

Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Först och främst bör du prata med personen som utfärdat gåvobrevet och se om du kan få utbetalningen den vägen för att undvika en eventuell tvist.

Om man ha fått en utfästelse om gåva eller till exempel en utfästelse om betalning och personen som ska ge gåvan eller betalningen förnekar eller vägrar utge gåvan/betalningen kan man istället kräva in gåvan/betalningen med hjälp av Kronofogdmyndigheten genom en exekutionstitel.

En exekutionstitel är till exempel en dom eller ett beslut från domstol (se 3 kap § 1 punkt 1 utsökningsbalken). För att få en exekutionstitel kan man alltså vända sig till domstol och lämna in en stämningsansökan där man yrkar att personen som utfärdat gåvobrevet ska vara skyldig att utge gåvan till dig. Om domstolen sedan kommer fram till att gåvobrevet är giltigt och personen är skyldig att utge gåvan kan det läggas till grund för en exekutionstitel. Har du fått en exekutionstitel kan du ansöka om verkställighet hos Kronofogden och få hjälp att driva in utbetalningen.

Hoppas du fick svar på din fråga!

Vänligen,

Isabel Frick
Fick du svar på din fråga?
Relaterat innehåll
Senaste besvarade frågorna inom Kronofogdemyndigheten (463)
2020-09-16 Hur får man någon att betala sin skuld?
2020-09-15 Kommer kronofogden utmäta mitt arv?
2020-09-14 Kan man som skadeståndberättigad kontakta den skadeståndsskyldige och påminna om skulden?
2020-09-06 Vad ska jag göra om hyresgästen ej flyttar ut efter uppsägningstiden?

Alla besvarade frågor (84197)