Hinder för att få körkort?

2017-03-04 i Trafik och körkort
FRÅGA
Tjena jag undra bara om nån hade ett vettigt svar på min fråga för när jag var 13 festa jag och några polare vi drack och jag vart redigt ful jag vart så ful så jag däckade i ett dike med 2,3 sprit i blodet och ambulansen kom i två hundra blås och drog i väg med blå ljus men nu 2 år senare har jag förendrats och gör inget sånt längre Så jag undrar om jag får ta körkort för det jag gjort (tacksam för svar så snart som möjligt )
SVAR

Hej! Tack för din fråga.

För att få B-körkort (för personbil, lätt lastbil mm) krävs följande: att du har fyllt 18 år, har körkortstillstånd, genomfört riskutbildning, klarat teoriprov och uppkörning. Körkortstillståndet är ett krav för att få övningsköra och för att få göra teoriprovet och uppkörningen.

När Transportstyrelsen får in en ansökan om körkortstillstånd gör de en bedömning av personens lämplighet som förare. Det är brottsregistret samt medicinska hinder kan göra att Transportstyrelsen avslår ansökan. Att du drack när du var 13 och blev hämtad av ambulans innebär inte att du fått en prick i registret.

Svaret är alltså att händelsen du beskrivit inte spelar någon roll för din möjlighet att få körkort. Så länge du uppfyller de krav som beskrivits ovan finns inget hinder.

Hoppas du fick svar på din fråga!

Vänligen,

Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Trafik och körkort (935)
2021-08-01 Får man köra med ett återkallat körkort?
2021-07-31 Kan mitt körkort återkallas vid upprepade trafikförseelser under kort tid?
2021-07-31 Kan jag göra något för att undvika spärrtid vid hastighetsöverträdelse?
2021-07-31 Ofullständig fråga?

Alla besvarade frågor (94603)