Hemfridsbrott, förtal, ofredande

Hej. Nu är det så att min granne har varit inne i min lägenhet och tagit fotografier på våran diskbänk med disk på och lagt upp på sociala medier samt tagit kort från min sambos Facebook sida och skrivit att hon är vidrig och att han skulle lägga upp fler bilder på min sambo. Och så har min granne även kränkt oss och skrivit falska påståenden till dessa bilder. Vad kan jag göra då jag känner mig så fruktansvärt kränkt och nedtryckt.

Lawline svarar

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline!

Din granne har genom sitt handlande begått ett flertal brott. Du har inte skrivit hur grannen tog sin in i er lägenhet men det rör sig åtminstone om hemsfridsbrott, 4 kap. 6 § brottsbalken (https://lagen.nu/1962:700#K4P6S1).

Genom att grannen har lagt upp bilder på Facebook och spridit bilden med kränkande innehåll till flera personer kan det röra sig om förtal, 5 kap. 1 § brottsbalken (https://lagen.nu/1962:700#K5P1S1). Jag vet inte grannens bakomliggande syfte med detta, men det tyder på att grannen har velat utsätta din sambo för andras missaktning.

Slutligen kan det även röra sig om ofredande då grannen genom sitt handlande, kanske främst att ta sig in i er lägenhet och fota disken, betett sig hänsynslöst, 4 kap. 7 § brottsbalken (https://lagen.nu/1962:700#K4P7S1).

Sammanfattningsvis har din granne som sagt begått ett flertal brott och du bör vända dig till polis för att anmäla händelsen.

Vänligen,

Sarah SaajakariRådgivare
Public question details image

Ställ en Expressfråga 995 kr

Behöver du hjälp med att lösa en fråga gällande Straffrätt och Brott mot frihet och frid, 4 kap. BrB? Vi kan hjälpa dig!

Ställ din fråga i formuläret nedan och få svar inom 72 timmar.

Betala medKlarna Logo
0 / 1500
swish logo