Hastighetsöverträdelse under prövotid

2019-11-11 i Trafik och körkort
FRÅGA
Hej jag körde 69 km på en 40 väg och polisen stod med lasern och kalla in mig till fickan, polisen valde dock inte att dra mitt körkort fick böter på 3600kr men polisen sa att det är upp till transportstyrelsen att se över om jag får behålla körkortet, detta skedde även under min prövotid
SVAR

Hej! Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Prövotid

Om man får sitt körkort indraget under prövotiden så måste man göra ett nytt körkortsprov, både teoriprov och uppkörning, för att få körkortet igen. Det är skillnaden mellan att fortfarande ha prövotid och att inte ha det, att det alltså krävs att man gör ett nytt körkortsprov om körkortet väl skulle bli indraget.

Körkortsingripande vid fortkörning

Förutsättningar för körkortsingripande regleras i Körkortslagen. En hastighetsöverträdelse kan medföra körkortsingripande, om det inte endast rör sig om en mindre överträdelse,

5 kap 3 § p. 4 Körkortslagen. Istället för att få körkortet återkallat kan körkortshavaren ges en varning vid, bl.a hastighetsöverträdelser, om en varning kan anses vara en tillräcklig åtgärd, 5 kap 9 § Körkortslagen.

Kortfattat kan det sägas att en enstaka hastighetsöverträdelse i regel medför en återkallelse av körkortet om man har kört över 30 km/h över hastighetsgränsen när det rör sig om en väg med hastighetsbegränsningen 40 km/h eller mer.

Vad som utgör ringa hastighetsöverträdelse har enligt praxis bestämts till ett hastighetsöverskridande med 1-24 km/h på en väg med hastighetsbegränsningen 40 km/h eller mer. Att köra i över 25 km/h över hastighetsgränsen på en väg med hastighetsbegränsningen 40 km/h eller mer är alltså inte en ringa hastighetsöverträdelse och kan således medföra körkortsingripande. Vanligen utfärdas, dock, enbart en varning då man kört i 25-30 km/h över hastighetsbegränsningen.

Sammanfattning

Att en hastighetsöverträdelse sker under tiden då prövningstiden fortfarande löper innebär inte att körkortet lättare kan bli indraget, alltså att återkallelse av körkortet kan ske med anledning av mindre trafikförseelser. Det innebär bara att du måste göra om körkortsprovet om körkortet väl skulle bli återkallat.

En hastighetsöverträdelse kan således medföra körkortsingripande, om det inte enbart rör sig om en mindre överträdelse. Vad som utgör en ringa hastighetsöverträdelse har enligt praxis bestämts till ett hastighetsöverskridande med 1-24 km/h på en väg med hastighetsbegränsningen 40 km/h eller mer. Hastighetsöverskridanden med över 25 km/h över hastighetsbegränsningen på en väg med hastighetsbegränsningen 40 km/h eller mer utgör alltså inte ringa fortkörning. Då ett sådant hastighetsöverskridande inte räknas som ringa fortkörning kan det alltså medföra körkortsingripande. Vanligen medför ett hastighetsöverskridande på 25-30 km/h över hastighetsbegränsningen enbart en varning. En bedömning måste dock göras i varje enskilt fall där situationens samtliga relevanta omständigheter beaktas.

Man kan säga att ett körkort i regel blir återkallat då man kört över 30 km/h över hastighetsbegränsningen på en väg med hastighetsbegränsning på 40 km/h eller högre. I detta fall har jag förstått det som att du har kört 29 km/h över hastighetsgränsen på en 40-väg. Förutsatt att du inte har en tidigare varning förefaller det troligt att du endast riskerar att få en varning för hastighetsöverträdelsen, då du inte kört mer än 30 km/h över hastighetsbegränsningen. En bedömning måste dock, som sagt, göras i varje enskilt fall där samtliga relevanta omständigheter beaktas, varför jag inte kan uttala mig mer än så.

Hoppas att detta svar har gett lite klarhet i frågan och hör gärna av dig igen om du har fler funderingar eller om svaret var otydligt!

Med vänlig hälsning,

Amanda Keith
Fick du svar på din fråga?
Relaterat innehåll
Senaste besvarade frågorna inom Trafik och körkort (694)
2020-04-06 Är det lönt att överklaga beslut om återkallelse av körkort på grund av drograttfylleri?
2020-04-04 Vad räknas som inhägnat område?
2020-03-31 När blir körkortet indraget om man har prövotid?
2020-03-31 Körkortskrav

Alla besvarade frågor (78764)