Har vi rätt att ärva vår faster?

2017-11-30 i Arvsordning
FRÅGA
Vi är tre syskon. Vår faster har nyligen avlidit. Hon hade inga barn och hon var inte gift, hennes föräldrar är döda. Hon hade tre syskon, bl a vår avlidna pappa, som ärver henne. Har jag och mina syskon rätt att ärva pappas andel?
SVAR

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Först och främst utgår jag från att er faster inte har skrivit något testamente som går före arvsordningen i ärvdabalken.

Vem har rätt att ärva och i vilken ordning sker det?

Den första arvsklassen innefattar bröstarvingar - de som har rätt att ärva i första hand (2 kap. 1 § ÄB). Bröstarvingar är arvlåtarens (den avlidnes) barn. Eftersom att er faster inte hade några barn, går arvsrätten över till personerna i andra arvsklassen.

Den andra arvsklassen innefattar arvlåtarens föräldrar(2 kap. 2 § ÄB). Om båda föräldrarna är döda, som i detta fall, har arvlåtarens syskon rätt att ärva. I ert fall har fasterns tre syskon rätt att ärva. Om er fasters syskon är döda så ärver syskonbarnen istället (det vill säga ni tre syskon och era eventuella kusiner).

Hur stor andel ärver ni?

Er fasters tre syskon har rätt till varsin tredjedel av hennes kvarlåtenskap (eventuellt ni och era kusiner). Eftersom att er pappa är avliden, ärver ni syskon en tredjedel var av hans tredjedel. Det blir alltså helhetsmässigt en sjättedel var av er fasters kvarlåtenskap.

/Vänligen,

Viktoria Tomsson
Vi kan hjälpa dig vidare!
Våra jurister ger dig personlig hjälp. Klicka för att boka tid med Lawline Juristbyrå: BOKA.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Arvsordning (1694)
2021-12-01 Tar änkeman över arvslott?
2021-11-30 Om jag och min mamma avlider samtidigt, kommer min man ärva hennes tillgångar?
2021-11-26 Får gemensamma barn ut mindre i arv än särkullbarn?
2021-11-21 Vem ärver när det inte finns bröstarvingar?

Alla besvarade frågor (97596)