Har särkullbarn arvsrätt efter sin förälders nya make?

2019-02-13 i Särkullbarn
FRÅGA
Om två är gifta med varandra och dom inte har några gemensamma barn utan bara den ena som har särkullebarn från ett tidigare äktenskap. Om han som har särkullebarn går bort först ärver ju dom barnen honom. Men sen när den andra i paret går bort vem ärver då, är det hans särkullebarn?
SVAR

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Angående arvsrätten för den första maken är det korrekt så som du beskriver, särkullbarnen kommer att ärva. Särkullbarnen ärver emellertid inte den andra maken eftersom de inte är släktingar eller legala arvingar till den andra maken.

Vem har arvsrätt efter den andra i paret?

När den andra i paret avlider kommer arvet fördelas efter den legala arvsordningen förutsatt att det inte finns något testamente. Enligt den legala arvsordningen ärver i första hand den avlidnes barn (2 kap. 1 § ÄB). Om det inte finns några barn eller om dessa är avlidna ärver föräldrarna, eller om dessa är avlidna, syskon och syskonbarn (2 kap. 2 § ÄB). Finns varken barn, föräldrar, syskon eller syskonbarn i livet ärver mor- och farföräldrar eller mostrar, morbröder, fastrar och farbröder (2 kap. 3 § ÄB).

Vem som ärver den andra i paret beror alltså helt på hur släktträdet ser ut och vilka släktingar som finns i livet vid dennes död. Särkullbarnen till den först avlidne maken har inte arvsrätt eftersom de inte är släktingar.

Jag hoppas du fick svar på din fråga!

Med vänliga hälsningar

Jonna Johansson
Fick du svar på din fråga?
Kommentarer:
Tack för snabbt svar men här kommer en följdfråga: När den andra i paret avliderkan hon då testamentera allt till särkullebarnen, när dom ju egentligen ite ärver?
2019-02-13 20:32
Ja, den andra parten kan testamentera vad hon vill till särkullbarnen. Hon måste då upprätta ett testamente enligt lagens formkrav och där kan hon föreskriva att särkullbarnen ska ärva henne istället för hennes övriga släktingar.
2019-02-13 20:43
Tack för väldigt snabba svar
2019-02-13 20:48
Kommentera
Relaterat innehåll
Senaste besvarade frågorna inom Särkullbarn (942)
2019-07-15 Äktenskapsförord påverkar inte vem som ärver
2019-07-14 ​Hur förhindrar jag att min fru blir av med bostaden när jag avlider?
2019-07-12 Hur blir det med vår egendom vid skilsmässa respektive dödsfall?
2019-07-11 Särkullbarn har rätt till efterarv om basbeloppsregeln ger efterlevande make rätt att ärva

Alla besvarade frågor (71168)