Har sambon som äger lägenheten rätt att kasta ut sin sambo?

FRÅGA
Hej,Har en kusin som äger och bor i en lägenhet. Hon har en "sambo" som inte vill ge sig av därifrån. För att göra historien kort undrar jag om han verkligen har rätt att bo kvar hos henne? Han står inte skriven där, bott hos henne i ca sju år. Hon menar på att det finns en lag som säger att har man bott i minst tre månader har lgh ägaren inte någon rätt att kasta ut personen.
SVAR

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Det finns ingen lag som säger att lägenhetsägaren inte har rätt att kasta ut en person om han har bott i lgh i minst tre månader.

Separation mellan sambor

Det finns dock regler om vad som gäller vid separation mellan sambor och dom hittar du i sambolagen (SamboL). Med sambor avses två personer som stadigvarande bor tillsammans i ett parförhållande och har gemensamt hushåll. (1 § SamboL)

Om din kusin eller hennes sambo begär bodelning vid en eventuell separation ska enligt sambolagen deras samboegendom delas upp mellan dom. (8 § SamboL). Samboegendom är deras gemensamma bostad och bohag, t.ex. Möbler, hushållsmaskiner och annan lös egendom dom har i hemmet, om dom har förvärvat egendomen för gemensam användning. (3 § SamboL)

Jag tolkar din fråga som att din kusin är ensam ägare av lägenheten. Om hon inte köpte lägenheten för deras gemensamma användning så ska den inte ingå i bodelningen. Om det är fallet så har hennes sambo alltså inte rätt till 50 % av lägenheten. (3 § SamboL)

Om hon vill att hennes sambo ska flytta ut, alltså separera, så har hon all rätt att begära att han flyttar ut eftersom han inte har någon rätt till lägenheten.

Ett fall då sambon kan få överta lägenheten

Om din kusin eller hennes sambo begär bodelning vid separationen finns dock en undantagsregel om övertagande av bostaden i 22 § SamboL. Regeln säger att en bostadsrätt som inte ska ingå i bodelningen, för att den inte är samboegendom, ibland kan övertas av sambon som inte äger lägenheten om den sambon behöver lägenheten bäst.

Regeln används dock sällan för det krävs väldigt mycket för att sambon som inte äger lägenheten ska få ta över den. Det krävs synnerliga skäl för att den andra sambon ska få ta över lägenheten om samborna inte har gemensamma barn. Oftast är det fall då sambon som inte äger lägenheten har egna barn och därför anses behöva lägenheten mest som han har rätt att överta den. Men det är som sagt ytterst ovanligt att regeln tillämpas. Om sambon skulle anses bäst behöva bostaden måste han ersätta din kusin för värdet av bostaden. (22 § SamboL)

Hoppas du fick svar på din fråga!
Annelie Burström
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Sambo och samboavtal (3000)
2021-09-20 Samboavtal, bodelning och skulder - Vad gäller?
2021-09-20 Vad ska man tänka på när man ingår samboskap och vad innebär ett samboavtal?
2021-09-19 Min sambo har slängt ut mig
2021-09-18 Sambo, separation, testamente?

Alla besvarade frågor (95785)