Har sambo rätt till arv efter svärförälder?

2017-04-11 i Arvsordning
FRÅGA
Hej..En kollega på jobbet pratade om arv, tyckte det hon sa lät väldigt konstigt så vill kolla med er: Om en eller bägge av mina föräldrar (de är gifta) dör. Kan då min sambo även ärva pengar från mina föräldar? Det kan väl ändå inte vara rätt.. menar.. min sambo har ju inget med mina föräldrars pengar och fastigheter att göra. Hur ligger detta egentligen till? Jag och min sambo har ett gemensamt barn.
SVAR

Hej, tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

De huvudsakliga bestämmelserna om arv återfinns i ärvdabalken (1958:637) (ÄB). Av 2 kap. ÄB framkommer arvsordningen som säger vem/vilka som har rätt att ärva efter en avliden. Det finns ingen bestämmelse i andra kapitlet som inkluderar sambor i arvsordningen, vilket innebär att din sambo inte skulle ärva pengar av dina föräldrar (läs 2 kap. 4§). Viktigt att poängtera är att sambor i svensk rätt inte har någon arvsrätt utan testamente är det alternativ som kan ge en efterlevande sambo arvsrätt. Om du skulle avlida har din sambo, i avsaknad av testamente, alltså ingen rätt till arv efter dig.

Med många vänliga hälsningar,

Christian Postolovski
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Arvsordning (1636)
2021-07-21 Vilka har rätt till arv efter en ogift person?
2021-07-20 Hur fördelas arvet mellan bröstarvingar?
2021-07-20 Hur ser den svenska arvsordningen ut?
2021-07-20 Ärver änka sin svärförälder?

Alla besvarade frågor (94218)