Har man som syskonbarn någon laglig rätt till arv?
Hej.
Jag har en fråga ang.min laglott.
Jag är adopterad och min adoptivfar gick bort -03.
Hand bror gick bort (tror det var 01 eller 02) och hade inga barn utan syskonbarnen ärvde då allt, i testamentet stod jag inte ens med så jag fick ju givetvis ingenting, jag bråkade inte om detta eftersom min far fortfarande levde och jag ville inte dra igång något som skulle göra att resten av fars syskon skulle bli osams.
Nu har en syster gått bort,hon har heller inga barn, jag fick reda på det via dödsannonsen där alla syskonbarn står med utom jag,ingen har hört av sig så det lär ju bli samma med detta testamentet.
Har jag nån laglig rätt alls ? Medan min far var i livet så bad han mig att strida för det denna gången i alla fall.
Så vad gäller ?
Mvh
Lawline svarar
Hej,
Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!
När du skriver att en syster nu har gått bort utgår jag ifrån att det är en syster till din far som du avser, dvs. din faster.
Som adoptivbarn till din far har du samma arvsrätt som hans biologiska barn.(2 kap. 1 § ÄB) Som barn till din far har du avseende arvet efter honom rätt till din laglott vilket är hälften av arvslotten, dvs. hälften av det som du skulle erhållit om det inte funnits något testamente.(7 kap. 1 § ÄB) Rätten till laglott gäller dock bara i förhållandet förälder – barn, alternativt förälder – barnbarn om barnet är avlidet. Man har alltså ingen rätt till laglott avseende arvet från någon annan släkting som t.ex. faster, farbror. Både din farbror och faster var således fria att testamentera sin kvarlåtenskap så som de önskade eftersom de inte hade några barn. Hade de haft barn hade de endast varit fria att testamentera bort hälften eftersom deras barn hade haft rätt till sin laglott.
Angående arvet efter din farbror så skulle det alltså ha tillfallit din far, faster och andra eventuella syskon som var i livet eftersom de var närmsta legala arvingar förutsatt att din farbror inte hade några barn eller var gift. (2 kap. 2 § 2st ÄB) Dock hade din farbror upprättat ett testamente och arvet ska då fördelas i enlighet med testamentet. Varken din far eller du hade alltså någon laglig rätt till din farbrors arv om testamentet föreskrev annat.
Angående arvet efter din faster så hade din far avlidit före henne. Eftersom din faster inte hade några egna barn och förutsatt att hon inte var gift träder då du och dina syskon in som närmaste legala arvingar. (2 kap. 2 § 2st ÄB) Dock tolkar jag informationen i din fråga som att även din faster hade upprättat ett testamente och arvet efter henne ska då fördelas i enlighet med det. Om du inte tilldelades kvarlåtenskap enligt testamentet har du alltså tyvärr inte någon laglig rätt till hennes arv heller. Dock ska du som legal arvinge kallas till bouppteckningen.(20 kap. 2 § ÄB)
Hoppas detta besvarade din fråga och gav klarhet i rättsläget! Om något är otydligt eller om du har ytterligare funderingar är du varmt välkommen att kontakta mig på min mail: felicia.lundgren@lawline.se.
Med Vänlig Hälsning