Har jag utsatts för brottet förtal?

Hej,

Hade en romans med en tjej som jag känt sedan flera år tillbaka men efter sex månader så bröt jag kontakten då jag kände att vi inte var på samma våglängd längre. Avslutet mellan oss vart kanske inte direkt bra då jag skrev att jag skulle kontakta hennes ex som kanske inte är pappa till barnet och berätta för honom hur det ligger till. Oavsett så var det något jag sa i stunden och därefter inte gått vidare med och inte har någon tanke på att göra heller.

Hur som haver. Den dagen jag bröt kontakten visade det sig att den här tjejen hade hört av sig till några ex till mig och berättat en version av mig som psykopat, att jag hotat henne och att jag är en dålig människa som är "farlig".

En tjejkompis till mig och den här tjejen fick kontakt veckan efter och där fortsatte hon att göra allt för att svärta ner mitt rykte och varna min tjejkompis för vem jag är.

En dom sedan något år tillbaka använder hon som bränsle för att sänka mitt anseende och återigen var hon igång med att jag är en manipulativ psykopat som visar sin rätta sida i slutändan och att min kompis behöver passa sig.

Till kompisen skrev hon att hon pratat med 4 st av mina ex och av det jag förstått så är det för att göra mitt anseende sämre hos dom med och för att skrämma mig med att hon "har saker" på mig.

Jag börjar känna att det här börjar gå överstyr och jag känner hur hon gör allt för att göra mitt anseende sämre och skrämma folk för "vem jag är".

Hon är tydligt ute efter att skada mitt rykte.

Lawline svarar

Hej,

Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga.

Utifrån din fråga tolkar jag det som att du kan har blivit utsatt för brottet vid namn förtal. Brott regleras i regel i Brottsbalken (BrB). Den som utpekar någon såsom brottslig eller klandervärd i sitt levnadssätt eller lämnar uppgift som är ägnad att utsätta denne för andras missaktning, begår brottet förtal. Påföljden är böter (5 kap. 1 § BrB). Om brottet istället är grovt döms den tilltalade till böter eller fängelse i högst två år. Vid bedömningen av om brottet är grovt ska det särskilt beaktas om gärningen med hänsyn till uppgiftens innehåll eller sättet för eller omfattningen av spridningen eller annars var ägnad att medföra allvarlig skada (5 kap. 2 § BrB). Du har möjlighet att yrka på ett skadestånd.

Om du anser att du har utsatts för detta brott bör anmäla det hos Polisen.

Hoppas att du har fått svar på din fråga, annars är du varmt välkommen att ta kontakt med oss på Lawline igen.

Med vänlig hälsning,

Sabrina CuranRådgivare
Public question details image

Ställ en Expressfråga 1499 kr

Behöver du hjälp med att lösa en fråga gällande Straffrätt och Ärekränkning, 5 kap. BrB? Vi kan hjälpa dig!

Ställ din fråga i formuläret nedan och få svar inom 72 timmar.

Betala medKlarna Logo
0 / 1500
swish logo