Har jag separationsrätt till medlen i ett gemensamt sparkonto?

Hejsan! Har ett gemensamt sparkonto med min morfar. Jag kan föra över pengar och även min morfar kan göra det. Nu idag tog jag upp med min mamma att jag tog ut några tusen från dessa pengar till att åtgärda min bil som gick sönder. Nu vill min mamma att jag ska betala tillbaka till min morfar fast vi har delat konto, jag och morfar. Morfar är gammal och har börjar bli dement så han har inget ansvar att kunna sköta kontot pga sin demens. Vad händer om morfar går bort? Morfar gick med på att vi skulle ha gemensamt konto för några år sedan, då var han inte dement. Nu börjar min mamma lägga sig i, genom att hon vill ha pengarna som är kvar om morfar går bort, och jag får inte ta del av något. Min mamma har velat att jag skulle säga upp mig från kontot så att bara min morfar står kvar som ensam kontohavare. Vad gäller rättsligt här om det skulle bli en tvist?

Lawline svarar

Hej! Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Så som jag tolkar din fråga, undrar du om har rätt till alla medlen på det gemensamma kontot som du har med din morfar ifall han skulle gå bort.

För att på bästa sätt kunna besvara din fråga, ska jag dela in mitt svar i 3 delar.

1. Avtalsrätt
Enligt svensk lag har personer friheten att själva välja vad de vill avtala om, så kallad avtalsfrihet. Avtal kan ingås både skriftligt och muntligt (1 kap. 3§ avtalslagen), den knepiga biten med muntliga avtal är att de är svåra att bevisa om man har stöd i form av exempelvis sms-konversationer eller liknande.

Har man avtalat om någonting, så ska detta vara bindande för båda parterna (1 kap. 1§ avtalslagen). Om det är så att du och din morfar från början kom överens om att alla pengar som finns/kommer finnas på det gemensamma sparkontot ska tillfalla dig, så är detta bindande. Om ni inte har avtalat om något sådant, kan de avtalsrättsliga principerna inte aktualiseras i ditt fall.

Vad gäller frågan om du har rätt att ta ut pengar från det sparkontot, är det således dina "egna" pengar som du får ta ut, och inte din morfars - om inte ni har avtalat om du har rätt till att ta ut hans pengar vid dina egna behov.


2. Separationsrätt
Om ni inte har något avtal, innebär det inte att du blir av med dina pengar. De pengarna som du har fört över till sparkontot, som har blivit sammanblandade med din morfars, har du så kallad "separationsrätt" till, vilket innebär att ingen annan (inte ens din mor) rätt till dom pengarna, vilket framgår ur rättsfallet NJA 1960. sid. 9).

Vad gäller frågan om pengarna som du tog ut för att laga din bil, skulle summan som du tog ut för att laga din bil räknas bort från dina egna medel – såvida ni inte har avtalat om något annat.


3. Arvsrätt
Efter att du har fått din del av pengarna från det gemensamma kontot, vad händer med resten av pengarna som tillhör din morfar? Enligt svensk rätt är det alltid bröstarvingar (barn, och om dessa är avlidna så är det istället barnbarn) som ärver en avliden förälder (2 kap. 1§ ärvdabalken). Det innebär att din mamma och hennes eventuella syskon kommer få dela på den återstående summan i sparkontot som tillhör din morfar, tillsammans med hans övriga medel och ägodelar.


Lycka till!

Med vänliga hälsningar,

Lena FamulakRådgivare
Public question details image

Ställ en Expressfråga 1499 kr

Behöver du hjälp med att lösa en fråga gällande Arvs- och testamentsrätt och Arvsordning? Vi kan hjälpa dig!

Ställ din fråga i formuläret nedan och få svar inom 72 timmar.

Betala medKlarna Logo
0 / 1500
swish logo