Har jag rätt till sjukersättning vid timanställning och kan arbetsgivare säga upp/avskeda mig på grund av sjukdomsfrånvaro?

Hej!

Jag har börjat sommarjobba på en kiosk för snart en månad sedan. Förra veckan fick jag halsfluss och var borta på grund av det i en vecka. Jag får ingen sjukersättning eftersom jag är timanställd vilket är förståeligt men nu plötsligt säger chefen att jag inte får komma tillbaka till jobbet eftersom jag varit sjuk så pass länge. Har arbetsgivaren verkligen rätt till att sparka mig på grund av sjukdomen?

Lawline svarar

Hej! Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Jag kommer att besvara din fråga med hjälp av reglerna i lagen om sjuklön (SjLL) och lagen om anställningsskydd (LAS).

Eftersom det blir ett relativt långt svar har jag skrivit en kortare summering under rubriken "Sammanfattning".

Har du rätt till sjuklön?

Att du är timanställd påverkar inte din rätt till sjuklön från arbetsgivaren.

Du har rätt till sjuklön från och med den första dagen av anställningstiden. Är däremot den avtalade anställningstiden kortare än en månad så får du endast rätt till sjuklön om du påbörjat arbetet och varit anställd i 14 dagar i följd (SjLL 3 § första stycket). Utifrån din fråga antar jag att den avtalade anställningstiden är längre än en månad och du har alltså då rätt till sjuklön från och med den första dagen av din anställningstid.

Sjuklön betalas ut när du är sjuk på ett sätt som sätter ner din arbetsförmåga. Vid bedömningen om din arbetsförmåga är nedsatt läggs särskild vikt om du, på grund av sjukdomen, är helt eller delvis förhindrad att utföra arbetet i kiosken eller annat arbete hos din arbetsgivare som är jämförligt med kioskarbetet (SjLL 4 §). Eftersom du lidit av halsfluss kan det mycket väl som att du varit förhindrad att utföra ditt arbete, speciellt på grund av smärta men även smittorisken. Detta beror självklart på vilka arbetsuppgifter du har i kiosken men eftersom jag inte vet vilka dessa är kan jag inte undersöka detta djupare.

Om din arbetsförmåga är nedsatt har du rätt till sjuklön för de dagarna du gått miste om lön. Däremot ges inte sjuklönen för den första dagen som du annars skulle ha rätt till sjuklön, detta eftersom den första dagen är en karensdag. Därefter har du rätt till en sjuklön på 80 % av din vanliga lön (SjLL 6 §).

Efter karensdagen har du rätt till sjuklön från din arbetsgivare i 13 dagar (SjLL 7 § första stycket första meningen). Därefter är det försäkringskassan som betalar ut sjukpenning. Eftersom du varit sjuk i en vecka täcks alltså hela perioden av arbetsgivarens sjuklön.

Vid en timanställning ska sjuklönen motsvara den förlust av inkomst du drabbas av på grund av din sjukdom och det är endast arbetsminskningen som kompenseras. Detta innebär att som timanställd har du rätt till sjuklön, men endast för det antal timmar som din arbetsgivare bett dig arbeta.

Du har alltså rätt till sjuklön om du inte kunnat utföra ditt arbete på grund av din sjukdom, men endast för de timmar som arbetsgivaren bett dig att arbeta.

Kan arbetsgivaren säga att du inte får fortsätta ditt arbete på grund av sjukdomsfrånvaro?

Enligt huvudregeln ska anställningen ses som en tillsvidareanställning men det får träffas tidsbegränsade avtal i vissa fall (LAS 4 § första stycket). Eftersom det rör sig om ett sommarjobb så är det med största sannolikhet en tidsbegränsad anställning som du har.

En tidsbegränsad anställning upphör vid anställningstidens utgång eller då arbetet är slutfört (LAS 4 § andra stycket andra meningen). Tidsbegränsade anställningar kan inte avslutas i förväg (med undantag för provanställningar) i annat fall än genom avskedande (LAS 4 § fjärde stycket). Är anställningen formulerad som "tillsvidare, dock längst till och med" ses den däremot som en tillsvidareanställning med ett i förväg beslutat sista datum, i sådant fall går det att säga upp avtalet genom uppsägning från arbetsgivarens sida.

Avskedande

För avskedande krävs det att du grovt har åsidosatt dina åläggande mot arbetsgivaren (LAS 18 §). Sjukdom kan inte i detta fall ses som ett grovt åsidosättande och arbetsgivaren kan därför inte säga upp dig på grund av detta.

Ett avskedande ska dessutom vara skriftligt (LAS 19 §) har endast arbetsgivaren sagt detta till dig har detta inte heller skett korrekt.

Uppsägning

För uppsägning från arbetsgivarens sida krävs det att uppsägningen är sakligt grundad (LAS 7 § första stycket). När det gäller sjukdom så anses detta normalt inte som saklig grund för uppsägning, men arbetsgivaren kan däremot säga upp di om du inte kan utföra något arbete av betydelse för arbetsgivaren. En kortare frånvaro på grund av sjukdom är därför inte saklig grund och arbetsgivaren kan inte heller säga upp dig om det skulle vara så att din anställning är formulerad som "tillsvidare, dock längst till och med".

Uppsägningen ska också vara skriftlig (LAS 8 §).

Underrättelseplikt och överläggning

Arbetsgivaren har en skyldighet att underrätta dig om avskedandet eller uppsägningen i förväg. För uppsägning ska du informeras minst två veckor i förväg och vid avskedande ska du informeras minst en vecka i förväg. Är du fackligt organiserad ska arbetsgivaren också varsla den fackförening du tillhör (LAS 30 § första stycket). Du och din fackliga organisation har i så fall också rätt till överläggning med arbetsgivaren (LAS 30 § andra stycket).

Vad kan du göra om du blivit felaktigt uppsagd eller avskedad?

Då du har blivit uppsagd utan saklig grund ska uppsägningen förklaras ogiltig om du yrkar på detta (LAS 34 § första stycket).

Om du istället har blivit avskedad kan du även här yrka att avskedandet ska vara ogiltigt eftersom omständigheterna inte ens skulle ha räckt för en giltig uppsägning (LAS 35 § första stycket).

Eftersom arbetsgivaren brutit mot reglerna i LAS har du rätt till lön och skadestånd om du lidit skada. Detta skadestånd kan innefatta både ersättning för förlust om uppkommit för dig och för kränkning (LAS 38 §).

Du måste meddela arbetsgivaren om att du vill yrka på ogiltighet av uppsägningen/avskedandet inom senast två veckor efter det att uppsägningen/avskedandet skedde. Om du inte fått information om hur du ska gå tillväga för att ogiltigförklara uppsägningen eller avskedandet har du istället en månad, från då anställningen upphörde, på dig att meddela arbetsgivaren om att du yrkar på att ogiltigförklara uppsägningen/avskedandet (LAS 40 § första stycket).

Om du vill kräva skadestånd ska du meddela arbetsgivaren om detta inom fyra månader från det att arbetsgivaren meddelade dig om att du inte får komma tillbaka. Har du inte fått information av arbetsgivaren om hur du ska gå tillväga för att yrka skadestånd gäller istället fyra månader från den dag då din anställning upphörde (LAS 41 § första stycket).

Meddelar du inte arbetsgivaren i tid så förlorar du rätten att kräva ogiltighet och skadestånd (LAS 42 §).

Sammanfattning

Du har rätt till sjuklön om du inte kunnat utföra ditt arbete på grund av din sjukdom, dock endast för de timmar som arbetsgivaren bett dig att arbeta.

Du kan varken bli uppsagd eller avskedas på grund av din sjukdomsfrånvaro. Då detta skett i strid mot reglerna i LAS kan du ogiltigförklara arbetsgivarens beslut och dessutom kräva skadestånd.

Jag hoppas att du har fått svar på din fråga. Har du fler frågor är du varmt välkommen att återkomma!

Med vänliga hälsningar

Henrik ÅkessonRådgivare
Public question details image

Boka tid med jurist

Behöver du hjälp med ärenden relaterade till Arbetsrätt och Uppsägning och avskedande ? Våra duktiga jurister kan hjälpa dig!

Fyll i formuläret så svarar en av våra jurister dig inom 24 timmar. Juristen kommer att kontakta dig och ge dig ett tidsestimat och ett prisförslag för att hjälpa dig med att lösa ditt ärende

0 / 1000