Har jag rätt att vara ledig för att studera?

2019-08-09 i Studieledighet
FRÅGA
Hej! Jag har fast anställning på 100% sen 1 år tillbaka och ska nu plugga Matte B på distans i 6 månader. Har jag rätt att ansöka om tex 25% tjänstledigt för dessa studier? Om inte, vad gäller för mig?
SVAR

Hej!

Tack för att du vänder dig till oss på Lawline med din fråga!

Regler om rätt till ledighet för utbildning finns i studieledighetslagen. Enligt 1 § har arbetstagare i allmän och enskild tjänst rätt till behövlig ledighet för att undergå utbildning. Lagen omfattar i princip all utbildning, förutom självstudier. Självstudier kan till exempel vara att man studerar på egen hand inför högskoleprovet. Det är du som bestämmer vad du ska studera och ledigheten beviljas för den tid som utbildningen tar. Tjänstledigheten är obetald.

För att få ledigt måste du vid ledighetens början ha varit anställd hos samma arbetsgivare i sex månader eller sammanlagt minst tolv månader de senaste två åren (3 §). Tänk på att annat kan gälla enligt ett kollektivavtal (2 § andra stycket). Arbetsgivaren har i vissa fall rätt att skjuta upp ledigheten (4 §).

Jag utgår i mitt svar från att du har varit anställd hos samma arbetsgivare i ett år. Du har därmed rätt till obetald ledighet för att studera. Kom ihåg att en annan kvalificeringstid (den anställningstid som krävs för att du ska ha rätt till ledighet) kan gälla enligt kollektivavtal. Jag rekommenderar dig därför att undersöka om du omfattas av kollektivavtal. Du kan fråga din arbetsgivare eller fackförening vad som gäller. Jag kan inte se att Matematik B på distans skulle vara undantagen från lagen. Din ledighet kommer beviljas utifrån hur mycket tid som krävs för utbildningen. Uppge i din ansökan hur lång tid du vill vara ledig och hur mycket du vill gå ner i arbetstid.

Hoppas att du har fått svar på din fråga, annars får du gärna återkomma till oss på Lawline!

Jakob Osmo
Fick du svar på din fråga?
Kommentarer:
B5 Jag driver ett privat internationellt finansiellt partnerskap som skapades för att hjälpa människor som behöver finansiellt stöd. Om du har ekonomiska svårigheter eller ekonomiskt kaos och behöver pengar för att starta ditt eget företag, eller om du behöver ett lån för att lösa dina skulder eller betala dina räkningar, kan jag bevilja lån som sträcker sig från upp till 5.000.000 sek. Om du är intresserad av mitt erbjudande, berätta vad du vill låna och hur lång tid det tar. Kontakt: nagelsilvia58@gmail.com
2019-08-09 12:48
Kommentera
Relaterat innehåll
Senaste besvarade frågorna inom Studieledighet (108)
2019-08-09 Har jag rätt att vara ledig för att studera?
2019-07-30 Utgör intensivkurs för körkort skäl för studieledighet från arbete?
2019-07-11 Arbete för annan arbetsgivare parallellt med studieledighet
2019-06-26 Tjänstledigt för deltidsstudier

Alla besvarade frågor (72058)