Har jag rätt att avhysa sambons vuxna son?

2017-05-29 i FASTIGHETSRÄTT
FRÅGA
Hej. Har en fråga om Sambolagen. Är sambo sen ett par år tillbaka. Nu är min fråga; har jag rätt att avhysa min sambos äldsta son som är vuxen? Han har jobb men är inte aktiv i letande efter egen lägenhet. Vad säger lagen om det?Med Vänlig Hälsning
SVAR

Hej

Tack för att du vänder dig till Lawline!

Det beror på om bostaden enbart är din eller både din och din sambos. Om bostaden enbart är din kan du begära handräckning från Kronofogden och på så sätt få hjälp med avhysning. Om bostaden är bådas så krävs sambons godkännande för att den ska kunna verkställas av Kronofogden. Du får hur som helst inte själv slänga ut någon som bott hos dig en tid.

Så hur vet vi om bostaden enbart är din eller både din och din sambos? Jo, om det är samboegendom så är det bådas. Samboegendom är sådan bostad som ni köpt eller hyrt för gemensam användning. Om du exempelvis hade skaffat bostaden innan du blev tillsammans med din sambo, så är den enbart din. Om du skaffade bostaden för att kunna flytta in med din sambo så är det bådas, oavsett vem som köpt eller hyrt den. Det är alltså syftet bakom köpet/hyrningen av bostaden som avgör om det är din eller bådas. Det är också detta som avgör om du kan begära handräckning avseende avhysning från Kronofogden utan sambons godkännande.

Hoppas du fick svar på din fråga!

Bästa hälsningar

Ahmet Ercin
Vi kan hjälpa dig vidare!
Våra jurister ger dig personlig hjälp. Klicka för att boka tid med Lawline Juristbyrå: BOKA.
Fick du svar på din fråga?