Har jag möjlighet att mellanlanda i USA trots villkorlig dom?

2017-11-02 i OFFENTLIG RÄTT
FRÅGA
Hej! Jag Har En fråga angående en mellan landning i USA där jag ska vidare till Panama. Jag har blivit villkorlig dömd i 2 år för "smuggling" av en idiots tonårs idé med en kamrat där vi reste till Tyskland och tog hem för mycket alkohol för att man inte skulle anmäla. Denna domen kom 2016 04 26 har gjort 75 timmars samhällstjänst för detta kort därefter. Men händelsen var 2015-03-20 jag var då 18 år. Nu till frågan kan detta bli krångel när jag söker visum för att mellanlanda? Det är en backpacker resa med två goda vänner som bär av till central Amerika 2018-01-25
SVAR

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

En villkorlig dom försvinner ur ditt belastningsregister 10 år efter domen då du var myndig när brottet begicks. Detta framgår av 17 § 4p. Lagen om belastningsregister. Domen är alltså fortfarande kvar i ditt belastningsregister.

När du mellanlandar eller reser till USA ansöker du om ESTA visum. Vid ansökan kommer du besvara vissa frågor om bland annat brott, sedan får USA bedöma huruvida de anser att du får ansökan beviljad eller inte. Att du har en tidigare dom i ditt belastningsregister behöver nödvändigtvis inte utgöra ett hinder för att du ska få ett godkänt visum. När de mottagit din ansökan görs en individuell bedömning gällande din ansökan. Ansök dock med fördel i god tid innan eran resa då bedömningen kan ta längre tid.

Du har även möjlighet att ansöka om turistvisum, så kallat B-2 visum., om din ESTA ansökan skulle bli nekad.

Hoppas att du fick svar på din fråga och lycka till med resan!

Vänlig hälsning

Linn Nyberg
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Övrigt (1326)
2021-09-16 Kan jag överklaga en bot för en studentbiljett som jag fått fast jag är student?
2021-09-03 Gallring av villkorlig dom eller skyddstillsyn
2021-08-31 Ansöka om vapenlicens efter omhändertagande enligt LOB
2021-08-31 Vapentillstånd för skyddsändamål

Alla besvarade frågor (95699)