Har jag ett samboförhållande eller är jag ensamhushåll?

FRÅGA
Jag har en fråga gällande vad som kan räknas som ett samboförhållande. Som jag förstått så ska man ha bott tillsammans i en permanentbostad i sex månader, men vad räknas egentligen som permanentbostad? I nuläget bor jag och min pojkvän i en studentbostad (inget besittningsskydd) som är skriven enbart i mitt namn. Han är dock skriven där och betalar halva hyran -- räknas detta som permanentbostad trots att det är tillfälligt medan jag studerar och kontrakten står i mitt namn? Undrar även vad som menas med "ekonomiskt samarbete"? Jag och min pojkvän anser oss ha helt separat ekonomi men delar självklart lika på hyra, el, bredband osv -- räknas detta som "samarbete"? Jag har nämligen tänkt ansöka om bostadsbidrag hos försäkringskassan då min ekonomiska situation som student är relativt "dålig". Är dock rädd för att om jag ansöker som att jag lever i ett samboförhållande så kommer jag bli nekad bostadsbidrag enbart för att min pojkvän arbetar heltid (trots att jag betalar alla mina egna utgifter själv och inte kan räkna med att han ska betala för mig), så slutligen undrar jag väl egentligen om jag med lagen bakom mig kan ansöka ensam eller om jag ändå måste ansöka som i ett samboförhållande för att det vi har klassas som det?Tack på förhand.
SVAR

Hej!

Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Du har rätt i att ni ska bo tillsammans, men det ställs faktiskt inga krav på att ni ska ha bott tillsammans i sex månader. Det räcker att ni bor tillsammans i ett parförhållande och har gemensamt hushåll (1 § Sambolagen).

Med gemensamt hushåll avses att ni delar på sysslor och utgifter, alltså samarbetar om det som ska utföras i hemmet och har gemensam ekonomi eller ett sådant ekonomiskt samarbete att man kan tala om en hushållsgemenskap. I min mening har ni hushållsgemenskap då ni delar lika på hyra, el, bredband och andra utgifter.

Därför skulle min rekommendation vara att göra ansökan utifrån samboförhållande.

Kontakta gärna Lawline igen om du har fler frågor!

Oskar Forsberg
Vi kan hjälpa dig vidare!
Våra jurister ger dig personlig hjälp. Klicka för att boka tid med Lawline Juristbyrå: BOKA.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Sambo och samboavtal (3038)
2021-11-25 Vad händer med sambos egendom om hen avlider?
2021-11-24 Formkraven för upprättandet av ett samboavtal
2021-11-24 Ärver min sambo mitt hus om jag avlider? Hur ska vara säker på att de tillfaller mina barn?
2021-11-23 Vad händer med katterna när jag och min sambo separerar?

Alla besvarade frågor (97338)