Har jag arvsrätt efter min farbror?

2017-12-21 i Arvsordning
FRÅGA
HejMin farbror har gick bort 2017-11-21. Farbrors enda son dog för många år sedan och farbrors fru för ca 3 år sedan. Det finns således inga arvingar på hans sida. Jag och 3 av mina syskon är de som lever kvar, efter att vår mor och far (bror till den nu avlidne mannen) också är borta sedan många år. Finns det någon arvsrätt för oss? Vi vet att det fanns någon som genom fullmakt sålde farbrors hus ca. en månad innan han gick bort för en penning av 1.660.000 kr. Vi vet att farbrors frus syster och barn har skött en hel del av detta för att få bort oss. Vi har inte blivit kallade till bodelning än. Vad är det som gäller enligt ärvdabalken..?
SVAR

Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga.

Först har bröstarvingar (barn) rätt till arv. Om det inte finns några barn har föräldrarna rätt till arvet. Om föräldrarna inte finns längre är det syskonen som har rätt till arv och om de gått bort har syskonens eventuella barn rätt till arv. (2 kap. 1-3 § ärvdabalken).

Detta gäller så länge det inte finns ett testamente. Om det finns ett testamente går arvet dit testatorn bestämt (9 kap. 1 § ärvdabalken).

Det vill säga att ni har rätt till arvet efter er farbror om er farbror inte bestämt något annat genom att skriva ett testamente.

Jag tolkar frågan som att du vill veta om du och dina syskon ska bli kallade till bouppteckningen som ligger till grund för arvsskiftet. Arvskiftet är ett annat ord för när arvet delas upp och ut till arvingarna.

En bouppteckning ska göras senast tre månader efter dödsfallet. Till bouppteckningen ska dödsbodelägarna bli kallade. Dödsbodelägare är arvingar, både legala och de som har rätt till arv genom testamente (20 kap. 1 §, 20 kap. 2 § och 18 kap. 1 § ärvdabalken).

Om det finns ett testamente ska alla arvingar bli delgivna och få möjlighet att godkänna testamentet. Om arvingarna inte godkänner testamentet ska de skriva under att de blivit delgivna och sedan har de sex månader på sig att klandra testamentet i tingsrätt (14 kap. ärvdabalken).

Om legala arvingar, såsom du och dina syskon är, har godkänt ett testamente innan tiden för bouppteckningen behöver de inte bli kallade till bouppteckningen.

I ditt fall betyder det att ni ska bli kallade till bouppteckning senast februari 2018, om inte er farbror skrivit ett testamente till förmån för någon annan och ni redan innan godkänt testamentet.

Hoppas du fick svar på din fråga!

Om du fortfarande känner dig osäker rekommenderar jag att du bokar tid hos en av våra jurister. Du kan boka tid direkt på http://lawline.se/boka.

Emma Frost
Vi kan hjälpa dig vidare!
Våra jurister ger dig personlig hjälp. Klicka för att boka tid med Lawline Juristbyrå: BOKA.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Arvsordning (1695)
2021-12-02 Vem ärver när det endast finns särkullbarn?
2021-12-01 Tar änkeman över arvslott?
2021-11-30 Om jag och min mamma avlider samtidigt, kommer min man ärva hennes tillgångar?
2021-11-26 Får gemensamma barn ut mindre i arv än särkullbarn?

Alla besvarade frågor (97676)