Har en förälder skyldighet att betala underhåll till sitt barn?

2017-05-29 i Underhåll
FRÅGA
Hej. Min kille fick för ca 1 år sedan reda på att han är pappa till en son. En son som han inte alls vill ha kontakt med då han och mamman bestämde att göra abort vilket hon lurade honom med. Nu går han och betalar underhållning till ett barn som han själv inte ville ha från första början. Som han har blivit påtvingad. Hon har ensamvårdnad. Hur kan han göra för att slippa vara en del av barnets liv? Ekonomiskt och juridiskt?
SVAR

Hej! Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga.
Även om din kille inte vill vara en del av hans barns liv är han underhållsskyldig eftersom han fortfarande är barnets förälder. Föräldrar har försörjningsplikt över sina barn, vilket regleras i 7 kap föräldrabalken. En förälder är underhållsskyldig fram tills barnet fyllt 18 år, se 7 kap 1 § 2 st. Om barnet går i skolan efter denna tidpunkt, är föräldrarna dock fortfarande underhållsskyldiga under den tid som skolgången pågår, dock längst tills dess barnet fyllt tjugoett år. Till skolgång räknas studier i grundskolan eller gymnasieskolan och annan jämförlig grundutbildning. Eftersom din kille inte har någon kontakt med sitt barn och barnets mamma har ensamvårdnad ska din kille fullgöra sin underhållsskyldighet genom att betala underhållsbidrag till barnet, se 7 kap 2 §.

Hoppas svaret varit till din hjälp!
Mvh

Mimmi Orrenius
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Underhåll (1078)
2021-07-29 Kan man frångå underhållsskyldighet?
2021-07-28 Vad kan man göra när den föräldern som tar emot underhållsbidrag brister i sin omsorg om barnet?
2021-07-28 Får man underhållsbidrag/underhållsstöd under sommaren?
2021-07-23 Vad gäller vid underhållsskyldighet för barn efter separation?

Alla besvarade frågor (94345)