Har blivit uppsagd på grund av arbetsbrist och får inte tillräcklig hjälp av facket. Vad ska jag göra?
Hej,
Jag jobbar inom kommunalt och blev uppsagt pga. Arbetsbrist. Har 6 månader uppsägningstid och får inte hjälp från facket tillräckligt. Arbetsgivaren har tvingat mig att jobba på olika enheter även inte min arbetsplats och behandlar inte lika alla personal. Några är arbetsbefriade och några stannar hemma. När jag ställer frågor då säger arbetsgivaren att de jobbar hemifrån och en som är arbetsbefiriad bara 3 veckor. Vad kan jag göra? Behöver lite råd och facket kan inte hjälpa tillräcklig.
Lawline svarar
Hej! Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga. Det framgår inte vilken anställningsform du har, men i mitt svar kommer jag att utgå från att du har en tillsvidareanställning (många kallar tillsvidareanställning för "fast anställning"). Om du har någon form av tidsbegränsad anställning (t.ex. allmän visstidsanställning) rekommenderar jag att du skickar in en ny fråga.
Lag om anställningsskydd
Lag om anställningsskydd gäller för arbetstagare i enskild eller allmän tjänst, se 1 § Lag om anställningsskydd (här). Lag om anställningsskydd är semidispositiv, vilket innebär att man får avvika från lagen genom andra lagar eller genom kollektivavtal. Lag eller avtal får dock inte ge sämre rättigheter än vad som följer av Lag om anställningsskydd, se 2 § Lag om anställningsskydd (här). Det framgår av din fråga att du jobbar kommunalt, men inte om du har kollektivavtal, och i så fall vilket kollektivavtal. Därför kommer jag att besvara frågan utifrån vad som gäller enligt Lag om anställningsskydd.
Tillsvidareanställning
Tillsvidareanställning, som man i vardagligt tal brukar kalla fast anställning, regleras i Lag om anställningsskydd 4 § (här). Tillsvidareanställning är en norm, med andra ord presumeras det att en anställning gäller tills vidare (fast anställning) om inget annat anges. Olika former av tidsbegränsade anställningar följer av Lag om anställningsskydd 5 § (här).
Uppsägning
Om ett anställningsavtal gäller tills vidare kan det sägas upp av antingen arbetstagaren eller arbetsgivaren, se Lag om anställningsskydd 4 § 2 st (här). Anställningsavtalet upphör då att gälla efter en viss uppsägningstid. För både arbetsgivare och arbetstagare gäller en minsta uppsägningstid av en månad, se Lag om anställningsskydd 11 § (här). Arbetstagare kan ha längre uppsägningstid, och hur lång uppsägningstiden blir beror på hur länge arbetstagaren har varit anställd, se Lag om anställningsskydd 11 § 2 st (här). Du skriver att du har sex månaders uppsägningstid, men det framgår inte av din fråga hur länge du har varit anställd.
En arbetstagare kan bli uppsagd av personliga skäl eller icke personliga skäl. Personliga skäl är skäl som hänför sig till arbetstagaren personligen. Icke personliga skäl är ofta arbetsbrist.
En uppsägning från arbetsgivarens sida ska vara sakligt grundad, se Lag om anställningsskydd 7 § (här). Om det är arbetsbrist brukar arbetsbrist ses som en saklig grund för uppsägning. Men en uppsägning är inte sakligt grundad om det är skäligt att kräva att arbetsgivaren bereder arbetstagaren annat arbete hos sig, se Lag om anställningsskydd 7 § 2 st (här). Innan uppsägning kan bli aktuellt ska alltså arbetsgivaren försöka omplacera arbetstagarna. Vid omplacering är det inte säkert att man får samma tjänst som tidigare. Arbetsgivaren kan även omplacera arbetstagare på annan ort, och relativt långa pendlingsavstånd godtas.
Du skriver att arbetsgivaren har tvingat dig att jobba på olika enheter, jag tolkar det som att arbetsgivaren har försökt fullgöra sin omplaceringsskyldighet? Det framgår inte om du blev omplacerad innan du blev uppsagd. Man kan bli arbetsbefriad under uppsägningstiden, så arbetsgivaren behöver inte ha gjort fel som låter vissa i personalen vara hemma. Dock framgår det inte om arbetsgivaren har försökt omplacera även dessa, vilket arbetsgivaren ska ha gjort.
Turordning vid uppsägning på grund av arbetsbrist
Lag om anställningsskydd 22 § (här) reglerar turordningsregler vid uppsägning på grund av arbetsbrist. Denna paragraf får åsidosättas genom kollektivavtal, se Lag om anställningsskydd 2 § 3 st (här).
Vad du kan göra nu
Du skriver att facket inte har hjälpt dig tillräckligt, så jag utgår från att du är medlem i facket. Om arbetsgivaren inte har försökt omplacera alla arbetstagare och inte behandlat alla arbetstagare likvärdigt bör du ta upp det med facket. Om du har kontaktat fackklubb eller liknande på arbetsplatsen men inte fått så mycket hjälp av dem kan du kontakta facket centralt.
Du kan även ringa till Lawlines telefonrådgivning. Telefonnumret är 08-533 300 04, och telefonrådgivningen har öppet måndag–fredag kl. 10.00–16.00.
Vänligen,