Har arbetsgivaren rätt för att ändra anställningsformen som jag hade tidigare vid återanställning?

FRÅGA
Hejsan Jag hade fast anställning och jobbat på samma tjänst för 2 år, men blev uppsagd pga arbetsbrist följd av Covid-19. När jag blev uppsagd var jag informerad att jag har återanställningsrätt om jobbet kommer tillbaka inom 9 månader.Nu ringde mig arbetsgivaren och frågade om jag vill jobba som timanställd.Vad säger regeln? Har arbetsgivaren rätt för att ändra anställningsformen som jag hade tidigare?Mvh
SVAR

Hej! Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga.

Hur det fungerar

Din fråga handlar om företrädesrätten och återanställningsrätten och det regleras i den 25 § LAS. Din återanställningsrätt betyder att du har en förtur att få anställning jämfört med andra arbetssökande när företaget håller på att nyanställa inom nio månader. Det betyder att om företaget anser att de behöver mer arbetskraft och behöver anställa mer personal så har du en rätt att få den anställningen före någon annan arbetssökare. Då om de söker efter personal inom nio månader sedan din anställning avslutades och du är tillräckligt kvalificerad för den nya tjänsten så har du förtur att få den nya tjänsten.

I ditt fall

Det betyder att när din arbetsgivare frågar dig om du vill komma tillbaka så betyder det att arbetsgivaren erbjuder dig en ny tjänst och inte din dåvarande tjänst som du hade innan. Alltså att du har förtur att få den nya tjänsten som erbjuds och då kan det vara en annan anställningsform.

Om du har ytterligare frågor är du varmt välkommen att höra av dig till oss.

Med vänliga hälsningar,

Lucas Rasmusson
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Arbetsgivarens skyldigheter (734)
2021-03-06 Har du rätt till lön för tidigare utfört arbete efter avslutad provanställning?
2021-03-06 Vad ska du göra om din arbetsgivare inte har betalat ut din lön?
2021-03-06 Sämre position efter omorganisation?
2021-03-04 Är arbetsgivaren bunden av en utlovad löneförhöjning?

Alla besvarade frågor (89960)