Handsprit i samband med blodprov

2019-02-27 i Polis
FRÅGA
HejJag blev stoppad i somras och fick blåsa i alkometer och den gav utslagJag fick då åka med o lämna blodprovIdag fick jag reda på att blodprovet visade 0.4 promilleJag är helt oförstående, jag hade inte druckit en enda droppe alkohol, det ända var en flaska alkoholfri öl till maten, sett var mitt på dagenKvällen innan hade jag druckit 2 st folköl så det kan ömöjligt ge utslag dagen efterMin fråga nuNär jag tänker efter nu, polismannen spritade sina händer medan han handskades med blodprovsröretKan handspriten ge utslag på blodprovetJag är till 110% oskyldig
SVAR

Hej!

Tack för att du vänder dig till Lawline.

Blodprovet och alkometern

Tyvärr kan jag inte uttala mig om huruvida handsprit kan ge utslag på alkometer eller blodprov, då det snarare är en teknisk/kemisk fråga än en juridisk.

Vad bör du göra nu?

Eftersom handsprit är alkoholbaserat förstår jag dock att du funderar över om det kan vara den som gav utslag på alkometern/blodprovet. Gällande alkometern råder jag dig därför att höra efter med någon som har koll på hur polisens alkometer fungerar. Förslagsvis kontaktar du polisen och hör där. Kan inte polisen själva svara tycker jag du ska fråga vilka mätare de använder sig av, och därefter kontakta företaget som tillverkar dem. När det kommer till blodprovet bör du nog även där kontakta polisen och fråga. Har inte den aktuella polisen du pratar med svaret, bör han/hon åtminstone kunna hänvisa dig vidare.

Stort lycka till, och tveka inte att höra av dig om du har några fler funderingar.

Vänligen,

Tora Odin
Fick du svar på din fråga?
Relaterat innehåll
Senaste besvarade frågorna inom Polis (266)
2020-05-31 Kan man vägra legitimera sig för polis?
2020-05-30 Vad innebär det att polisen använder sig av distraktionsslag?
2020-05-28 Vad händer med en obetald ordningsbot?
2020-05-26 Vad ska jag göra om jag misstänker att en person medvetet orsakar skador på min egendom?

Alla besvarade frågor (80676)