Handräckning

Jag förvarar skrymmande ägodelar tillhörande en annan person. Behöver utrymmet själv , men ägaren flyttar inte sina tillhörigheter trots uppmaning. Vilka lagliga möjligheter har jag? Mvh 

Lawline svarar

Tack för att du vänder dig till Lawline.

För att få den andra personen att hämta de skrymmande ägodelarna skulle jag rekommendera att du tar hjälp av kronofogdemyndigheten. Det du där kan göra är att ansöka om vanlig handräckning, vilket är ett hjälpmedel som man kan använda för att få folk att fullgöra saker. Ansökan sker genom att du fyller i en blankett du kan ladda ner från kronofogdens hemsida,  http://www.kronofogden.se/Vanlighandrackning.html, det finns där tydliga instruktioner kring hur den ska fyllas i. 

När myndigheten tagit emot din ansökan kommer de att kontakta ägaren till sakerna och skriva att personen ska hämta sakerna. Förhoppningsvis väljer då personen att hämta sina saker. Om så inte sker kommer kronofogden att meddela ett utslag, vilket kan liknas vid en dom, där de fastslår att du har rätt och personen måste hämta. Med hjälp av detta utslag kan du få kronofogden hjälp rent fysiskt att hämta sakerna. Om personen anser att utslaget inte är rätt kan personen höra av sig till kronofogden. Om detta sker kommer kronofogden att höra av sig till dig och du får då välja om du vill ta det till en vanlig domstol.

Hoppas det gav svar på din fråga.

Bästa hälsningar,

Lawline RådgivareRådgivare
Public question details image

Ställ en Expressfråga 1499 kr

Behöver du hjälp med att lösa en fråga gällande Fordringsrätt & exekutionsrätt och Kronofogdemyndigheten? Vi kan hjälpa dig!

Ställ din fråga i formuläret nedan och få svar inom 72 timmar.

Betala medKlarna Logo
0 / 1500
swish logo