Handläggning enligt Ärendelagen

2016-12-11 i PROCESSRÄTT
FRÅGA
Jag har inte fått lön och semesterersättning utbetald av min arbetsgivare då jag anmälde henne till djurskyddet och sedan sa upp mig. Jag är inte med i facket, bara A-kassan. Arbetsförmedlingen som betalar en del av min lön säger att jag ska ta det med Kronofogden. Detta kommer hon säkerligen bestrida. Och då kan jag gå vidare till tingsrätten. Men jag vet inget om detta. Vad händer då. Måste jag infinna mig eller räcker det att jag lämnar underlag och en skriftlig förklaring? Jag vill inte träffa henne.
SVAR

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Eftersom att detta är ett ärende som handlar om utsökning, alltså anspråk på pengar i ditt fall, handläggs ärendet enligt en särskild lag som heter Ärendelagen. Handläggningen som sker enligt den här lagen är något förenklad, bland annat genom att det endast i undantagsfall sker sammanträde. Huvuregeln är alltså att förfarandet hos domstolen är skriftligt vilket medför att du förmodligen inte kommer behöva infinna dig där. Dock kan ett sammanträde i vissa fall vara nödvändigt om domstolen tycker att det är lämpligt eller om de tror att det skulle påskynda processen, detta framgår av 13 § Ärendelagen. Mest troligt kommer du slippa infinna dig på plats men det finns som sagt ingen garanti.

Din ansökan att målet ska prövas ska skickas in skriflitgen till domstolen och hur denna ska utformas står beskrivet i 4-6 §§ i Ärendelagen. Du hittar lagen genom att klicka här.

Behöver du mer hjälp och rådgivning har vi erfarna jurister du kan kontakta. Du kan boka tid genom att klicka här.

Hoppas att mitt svar var till hjälp!

Maria Pettersson
Fick du svar på din fråga?
Relaterat innehåll
Senaste besvarade frågorna inom Övrigt (1092)
2020-11-26 Can a foreign authority sue in Swedish court and which law is applies in such cases?
2020-11-22 Praxis och dess betydelse
2020-11-21 Vad händer när man överklagar en tingsrättsdom
2020-11-20 Vad krävs för att polisen ska kunna använda tvångsmedel

Alla besvarade frågor (86534)