Hamnade i motsatt riktning - Trafikbrott?

2019-01-19 i Trafikbrott
FRÅGA
Hamnade i vänster fil när jag körde i mörkret. Körde mot trafiken. Vägytan saknade tydliga markeringar, det fans varken en spärrlinje synligt eller en mittlinje som skiljer åt höger respektive vänster fil. Polisen kom på plats-man gjorde ett utandningsprov som visade invet och jag fick köra vidare. Är det här ett trafikbrott?
SVAR

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Jag uppfattar din fråga som att polisen såg dig köra på motsatt riktning och till följd av det gjorde en utandningsprov på dig. Jag uppfattar dessutom att din körning i vänsterfil innebär körning i motsatt riktning.

Är ditt förfarande att anse som trafikbrott?

Vårdslöshet i trafik är ett brott som regleras i lagen om straff för vissa trafikbrott, (TBL). I lagens 1 § framgår att person ska dömas till vårdslöshet i trafiken om denne i väsentlig mån brister i omsorg och varsamhet.

Svar:

Lagen syftar till att motverka riskfyllda och väsentligen vårdslösa beteenden i trafiken. Frågan blir alltså ifall du varit en risk i trafiken i och med körningen i motsatt riktning.

Att förhålla sig i motsatt riktning är ett riskmoment varför du skulle kunna tilldelas böter för trafikbrottet. Alltså är förfarande att anse som ett trafikbrott.

Om du i fallet inte fått några böter som helst av polisen kan det bero just på att det vid tillfället saknade tydliga spärrlinjer i vägen.

Hoppas du fick svar på din fråga och kör försiktigt!

Vänligen,

Robin Badili
Fick du svar på din fråga?
Kommentera
Relaterat innehåll
Senaste besvarade frågorna inom Trafikbrott (751)
2019-06-11 Olika datum på bot och inbetalningskort gällande fortkörningsböter
2019-06-10 Vad kan påföljden bli om man kör bil trots återkallat körkort?
2019-06-09 Vad är straffet för grovt rattfylleri?
2019-06-09 Hur länge finns man i belastningsregistret för olovlig mopedkörning?

Alla besvarade frågor (69983)