Hel- och halvsyskons arvsrätt enligt den legala arvsordningen

2017-01-15 i Arvsordning
FRÅGA
Hej, Jag har 2 syskon, en storebror med samma mamma & pappa och en lillebror med samma pappa. Båda mina föräldrar är avlidna, jag har inga egna barn och är ogift. Ärver mina syskon lika eller fördelas det olika? Kan jag i så fall testamentera så det blir 50% var till dem?
SVAR

Hej! Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Då en arvlåtare inte har barn ska kvarlåtenskapen fördelas lika på arvlåtarens föräldrar. Då båda dina föräldrar är avlidna ska arvet istället tillfalla deras barn med rätt till lika lott. Det framkommer av ärvdabalken 2:2 st 2 (här). Ditt helsyskon får därmed rätt till 75 % av kvarlåtenskapen, varav 50 % härrör från din mammas arvslott och 25 % från din pappas. Ditt halvsyskon, å andra sidan, har rätt till 25 % av din kvarlåtenskap, vilket härrör från halva din pappas arvslott. Önskar du att dina syskon ska ha rätt till halva kvarlåtenskapen var är min rekommendation att du upprättar ett testamente. Du kan enkelt upprätta ett testamente via vår avtalstjänst, se här.

Jag hoppas att du fick svar på din fråga! Anser du att situationen fortfarande är oklar är du välkommen att återkomma i kommentarsfältet.

Med vänliga hälsningar,

Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Arvsordning (1665)
2021-09-19 Kan min systers barnbarn ärva efter mig?
2021-09-17 Kan man ärva av sin fostermoders halvsyster?
2021-09-15 En överblick av den svenska arvsordningen
2021-09-09 Vem ärver vid mord?

Alla besvarade frågor (95763)