Halvsyskons arvsrätt

2017-03-31 i Arvsordning
FRÅGA
Ärver halvsyskon varandra
SVAR

Hej!

Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

I vissa situationer ärver syskon (såväl hel- som halvsyskon) varandra. Hel- och halvsyskons hör till den s.k. andra arvsklassen. Deras rätt till arv framgår av ärvdabalken 2:2 (se här).

I första hand går arvet till den avlidnes bröstarvingar (barn, barnbarn etc.). Finns det inga bröstarvingar kommer personerna i den andra arvsklassen in i bilden. I den andra arvsklassen finns föräldrarna till den avlidne och arvet delas mellan de två föräldrarna. Skulle någon eller båda föräldrarna vara avlidna kliver föräldrarnas barn (arvlåtarens, dvs den avlidnes, hel- och halvsyskon) i sina föräldrars ställe. Det innebär med andra ord att för det fall arvlåtaren saknar bröstarvingar och föräldrar delas arvet lika mellan hel- och halvsyskon. Halvsyskon tar då del av arvet endast om den förälder som de har gemensamt med arvlåtaren är avliden. Arvet delas alltså lika mellan modern och fadern och är någon av föräldrarna avliden, delar den förälderns barn på förälderns del av arvet.


Hoppas du fick svar på din fråga.
Om något är oklart får du gärna återkomma till mig på moa.estberg@lawline.se

Med vänliga hälsningar,

Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Arvsordning (1636)
2021-07-21 Vilka har rätt till arv efter en ogift person?
2021-07-20 Hur fördelas arvet mellan bröstarvingar?
2021-07-20 Hur ser den svenska arvsordningen ut?
2021-07-20 Ärver änka sin svärförälder?

Alla besvarade frågor (94159)