Grannen röker på balkongen - får jag tända rökelse?

2017-05-21 i FASTIGHETSRÄTT
FRÅGA
Hej!Grannkvinnan ovanför mig röker på sin balkong från morgon till kväll med 20-30 minuters mellanrum, - nattetid 3-5 ggr. Kan varken vara på min uteplats eller ha fönster/vädringsluckor öppna, - inte ens under varma sommardagar eller nätter. (Däremot är hon noggrann med att själv ha stängt medan hon röker)! Hänsyn till andra är inget för henne...Har nu fått tipset av en vän att börja bränna rökelser för att få en "bättre" luft, och min fråga är då: Är det lika tillåtet för mig att bränna rökelser på min uteplats som det är för henne att röka cigaretter på balkongen???
SVAR

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

En hyresgäst/bostadsrättshavare ska när han eller hon använder lägenheten se till att de som bor i omgivningen inte utsätts för störningar som i sådan grad kan vara skadliga för hälsan eller annars försämra deras bostadsmiljö att de inte skäligen bör tålas (se hyreslagen och bostadsrättslagen).

När man bedömer vilka störningar som måste accepteras får man söka stöd i den allmänna uppfattningen om vilka störningar den som bor i ett flerfamiljshus skall behöva tåla. Med tanke på hur generös denna bedömning har varit gentemot rökning på balkonger kan jag inte tänka mig att rökelse skulle uppfattas som en ”störning i boendet” i lagens mening.

Jag tycker därför att det låter som en bra idé för att få bättre luft!

Om du har några fler frågor är du varmt välkommen att kontakta våra jurister på www.lawline.se/boka.

Anna Runelöv
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Övrigt (2078)
2021-07-31 Överlåtelse av andel i ägarlägenhet
2021-07-31 Får man ge bort en gåva med villkor?
2021-07-30 Får en granne söka upp mig genom att leta information i sopsorteringen?
2021-07-30 Får grannens växter skugga din tomt?

Alla besvarade frågor (94588)