Grannen åker utanför och tutar ett par gånger om dagen - vad kan vi anmäla henne för?

FRÅGA
Vår granne åker utanför oss och tutar ett par ggr om dagen. Vi vet att hon gör det enbart för att irritera och förstöra vår tillvaro.Vad kan vi anmäla henne för?
SVAR

Hej och tack för att ni vänder er till Lawline med er fråga!

Att åka utanför sin grannes hus och tuta ett par gånger om dagen bör falla under ofredande, vilket är ett brott och straffbart. (Brottsbalken 4 kap. 7 §)
Ofredande kräver att någon måste känna av fridskränkningen och bli störd, vilket ni uppenbarligen ha blivit. Dessutom måste den som ofredar veta att det den gör är fel, vilket er granne antagligen gör om det är som ni säger att hennes syfte med handlingen enbart är att irritera er och förstöra er tillvaro.

Jag rekommenderar er att i första hand ta kontakt med er granne och be henne att sluta tuta, om ni inte redan har gjort detta. Om hon trots detta fortsätter, kan ni anmäla henne för ofredande. Observera att inte alla polisanmälningar leder till en brottsutredning och åtal.

Hoppas ni fått svar på er fråga!

Med vänlig hälsning

Tova Andersson
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Brott mot frihet och frid, 4 kap. BrB (1201)
2021-07-23 Kan jag fällas för olaga hot om det blir ord mot ord? Hur mycket böter kan jag få?
2021-07-21 Kan skyltar med visst innehåll uppsatta på egen egendom utgöra olaga hot?
2021-07-19 Vem får polisanmäla ett brott?
2021-07-19 Olagliga uttalanden?

Alla besvarade frågor (94179)