Grannar vill inte att vi ska ha hästar
Hej!
Bor på landet med Norska grannar som närmast granne vi har hästar och hundar och katt vi har en väg som går igenom gården och grannarna sitter och glor på oss så fort vi håller på med hästarna och vi känner att det känns som de sitter och tittar på film och det är inte trevligt varken för oss eller hästarna och nu sist så höll Norsken köra ihjäl vår katt mitt framför våra ögon, han sakta inte in utan gasade på, vi fråga varför de satt och glodde då blev de så arga så de skakade av ilska med knutna nävar alla tre var lika ilskna förra året hade vi hästarna på åkern, vi fick till stånd av ägaren till marken att ha dem där, då fick vi klagomål och ilska av den Norska grannen att hästarna var för nära och de var rädda om barnbarnen men de passar dem ju inte heller och vi har varg som går runt oss också vad ska vi göra ska vi behöva flytta för de ska sluta vara otrevliga och skrämma hästarna i hagen så de inte vågar dricka vatten. Snälla ge oss ett råd vad ska vi göra?
Lawline svarar
Hej! Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga.
I 2 kap. 3 § miljöbalken (MB) föreskrivs att den som bedriver en verksamhet (till exempel hästverksamhet) ska utföra de skyddsåtgärder, iaktta de begränsningar och vidta de försiktighetsmått som i övrigt behövs för att förebygga, hindra eller motverka att verksamheten medför skada eller olägenhet för människors hälsa eller miljö. Enligt 2 kap. 6 § MB ska för all verksamhet väljas en sådan plats att ändamålet kan uppnås med minsta intrång och olägenhet för människors hälsa och miljö. Kraven på hänsyn gäller enligt 2 kap. 7 § MB i den utsträckning det inte kan anses orimligt att uppfylla dem. Med olägenhet för människors hälsa menas en störning som enligt medicinsk eller hygienisk bedömning kan påverka hälsan menligt och som inte är ringa eller helt tillfällig (9 kap. 3 § MB).
Med olägenhet för hälsan enligt 9 kap. 3 § MB avses inte bara störningar som är direkt hälsofarliga utan även till exempel buller och lukt som kan påverka människors psykiska hälsa. Vid bedömningen av detta ska man utgå från vad människor i allmänhet anser vara en olägenhet. Särskild hänsyn kan dock tas till människor som är allergiker, såsom hästallergiker.
Det finns inga uttryckliga bestämmelser om avstånd mellan bostäder och hästhållning. Vad som är ett rimligt avstånd måste bedömas utifrån omständigheterna i det enskilda fallet. Hästhållning måste dock i högre utsträckning accepteras i lantliga miljöer. Viss påverkan på omgivningen från hästhållningen måste alltså accepteras av grannarna i sådana miljöer.
Det är svårt för mig att avgöra huruvida hästhållningen i ert fall utgör en olägenhet för grannarnas hälsa. Svaret på frågan varierar också beroende på om området ni bor i utgör en lantlig miljö eller inte.
Även om det inte krävs tillstånd för hästverksamheten finns detmöjlighet att ansöka om tillstånd för detta (9 kap. 6 b § MB). Ges tillstånd gäller detta mot grannarna.
Med vänlig hälsning,